HANNA Instruments Logo

Trebate li postići besprijekornu čistoću? Titracija vam može jamčiti uspjeh u dezinfekciji

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
 

Čistoća je sigurnost.

Sada je više nego ikad, važno je pridržavati se ispravnih postupaka saniranja i čišćenja ili ih postaviti na mjesto gdje ranije nisu bili. To je sve u redu, ali kako znate da vaša sredstva za dezinfekciju i sanitaciju rade svoj posao? Testiranje sredstava za dezinfekciju,
dezinficijensa, tenzida, sredstva za čišćenje itd. dobar je način za utvrđivanje njihove učinkovitosti. Pročitajte kako biste saznali više!

Razumijevanje učinkovitosti dezinficijensa

Jedan od ključnih koraka koji jamči učinkovitost vašeg sanitarnog plana je odabir ispravne vrste sredstva za dezinfekciju za kontrolu patogena od interesa na temelju procjene rizika – o tome kasnije. Tri su dodatna čimbenika u određivanju učinkovitosti sredstva za dezinfekciju za određenu primjenu, uključujući koncentraciju sredstva za dezinfekciju, temperaturu i vrijeme kontakta.

Koncentracija sredstva za dezinfekciju

Često se sredstva za dezinfekciju prodaju kao koncentrati i stoga se moraju razrijediti do ciljne
koncentracije prije upotrebe. Industrijske smjernice, savezni propisi i proizvođačke odredbe
upute su fantastični izvori za određivanje ciljne koncentracije za maksimalnu učinkovitost.

Temperatura

Previsoke ili preniske temperature mogu smanjiti učinkovitost dezinfekcije. Važno je uzeti
u obzir temperaturu okoline u kojoj će se primijeniti sredstvo za dezinfekciju. Većina sredstava za dezinfekciju djeluje u rasponu od 12-49 ° C.

Vrijeme kontakta

Većina sredstava za dezinfekciju ne ubija mikroorganizme trenutno. Potrebno im je minimalno vrijeme kada trebaju biti u kontaktu s površinom. Postoje opće smjernice za vrijeme kontakta na temelju klase dezinficijensa.

Zašto se mjeri koncentracija?

Nepravilno miješana sredstva za dezinfekciju imat će ograničenu učinkovitost, dok prejaka sredstva za dezinfekciju mogu biti toksična i u proizvodima ostaviti neugodne ostatke. Stoga je presudno pratiti koncentraciju vaših sredstava za dezinfekciju kako biste osigurali da će na siguran način postići namjeravanu dezinfekciju. Ova prezentacija će se dosta fokusirati na pregled različitih metoda testiranja za praćenje koncentracije tih različitih dezinficijensa.

Kako se mjere sredstva za dezinfekciju?

Tehnike mjerenja ovise o aktivnim sastojcima kemikalije. Međutim, titriranje kemikalija za određivanje njihove koncentracije prikladan je način da se svaki put dobiju točni rezultati.

Titracija (automatska titracija)

Za: Jako precizno. Može vršiti više testova.
Protiv: Može biti skupo. Zahtijeva obuku.

Titracija je tehnika u kojoj se kemikalija poznate koncentracije, “titrant”, dodaje uzorku analita nepoznate koncentracije sve dok se ne dogodi promjena boje ili drugi potenciometrijski signal. Količina dodanog titranta se zatim koristi u izračunu za određivanje koncentracije da bi to djelovalo, titrant i analit moraju imati poznatu, predvidljivu reakciju. Titracije se mogu izvesti kapaljkama (kemijskim ispitnim priborom), ručnom biretom sa sigurnosnim ventilom ili putem automatskog sustava titracije. Ručne titracije, kao što je spomenuto, mogu biti subjektivne i otežano je vođenje evidencije. Automatizirani sustavi su puno precizniji, smanjuju nedosljednosti između operatora i mogu izvesti podatke za evidenciju provjere. Postavljanje ručne titracije relativno je jeftino, dok automatski sustavi zahtjevaju početno ulaganje.

Elektrokemijski senzori

Za: Jako precizno. Može se koristiti u mnogim vrstama analiza.
Protiv: Mora se koristiti zajedno s ostalim instrumentima.

Elektrokemijski senzori su uređaji koji pružaju informacije o sastavu
otopine. Djeluju otkrivanjem određenih analita ili svojstava analita i
pretvarajući ih u električni signal koji se zatim prevodi i prikazuje na monitoru ili mjeraču. Puno puta je potrebna kalibracija s referentnim materijalom kako bi se dobila točna koncentracija. pH elektrode, senzori vodljivosti, otopljeni kisik, elektroda ORP (potencijal redukcije oksidacije) i ionski selektivne elektrode su svi primjeri elektrokemijskih senzora

Sredstva za dezinfekciju koja možete titrirati:

Slijedi detaljniji pregled pojedinih sredstava za dezinfekciju. Iako postoje opće smjernice
važno je pridržavati se preporuka proizvođača za upotrebu.

Jod

Jod je dio oksidirajuće klase dezinficijensa i poznat je pod nazivom jodofori. Jod se koristi u raznim primjenama. Industrije poput proizvodnje hrane, mljekarstva, pivarstva, vinarstva, restorana, zdravstva i akvarija. Koncentracija joda kada se koristi kao sredstvo za dezinfekciju iznosi između 12,5 ppm i 25 ppm. Jod može ciljati i inhibirati rast bakterija, kvasca i drugih gljivica, virusa i praživotinja. Ovo sredstvo za dezinfekciju može se izmjeriti kroz više vrsta ispitivanja. To uključuje test trake, kemijske ispitne setove, fotometriju (spektrofotometrija), elektrokemijske senzore i titraciju.

Za Protiv
Relativno širok raspon pH učinkovitosti 2-5
2-4X skuplje od klora
Učinkovito protiv mnogih različitih mikroorganizama
Vrlo ovisno o temperaturi 24-49 ° C
Relativno stabilan u područjima s rezidualnim organskim ostatacima
Potrebno je duže vrijeme kontakta
Može zamrljati poroznu plastiku

Peroksioctena kiselina (Peroctena kiselina)

Peroksioctena kiselina, poznata i kao peroctena kiselina (POA ili PAA) učinkovit je oksidans koji se koristi u raznim primjenama, a obavezna je u prehrambenoj industriji. Prerađivači hrane, pivovare, vinarstvo, restorani, dezinfekcija mesa / plodova mora / peradi, dezinfekcija jaja, proizvodnja papira i pulpe, zdravstvo i pranje proizvoda (odobreno je čak i za proizvodnju organskih proizvoda). Između 24 i 80 ppm PAA izvrsno djeluje na sanaciju hrane kada je sredstvo za dezinfekciju u izravnom kontaktu s proizvodom. Za sanaciju opreme ili površina možete koristiti veću koncentraciju, između 50 i 500 ppm. PAA je učinkovit protiv bakterija, kvasca, gljivica i spora. Ispitivanje PAA može se provesti različitim metodama, uključujući test trake, fotometriju (spektrofotometrija), elektrokemijske senzore i titraciju.

Za Protiv
Relativno širok raspon pH učinkovitosti 2-5
2-4X skuplje od klora
Učinkovito protiv mnogih različitih mikroorganizama
Vrlo ovisno o temperaturi 24-49 ° C
Relativno stabilan u područjima s rezidualnim organskim ostatacima
Potrebno je duže vrijeme kontakta
Može zamrljati poroznu plastiku

Peroksioctena kiselina (Peroctena kiselina)

Peroksioctena kiselina, poznata i kao peroctena kiselina (POA ili PAA) učinkovit je oksidans koji se koristi u raznim primjenama, a obavezna je u prehrambenoj industriji. Prerađivači hrane, pivovare, vinarstvo, restorani, dezinfekcija mesa / plodova mora / peradi, dezinfekcija jaja, proizvodnja papira i pulpe, zdravstvo i pranje proizvoda (odobreno je čak i za proizvodnju organskih proizvoda). Između 24 i 80 ppm PAA izvrsno djeluje na sanaciju hrane kada je sredstvo za dezinfekciju u izravnom kontaktu s proizvodom. Za sanaciju opreme ili površina možete koristiti veću koncentraciju, između 50 i 500 ppm. PAA je učinkovit protiv bakterija, kvasca, gljivica i spora. Ispitivanje PAA može se provesti različitim metodama, uključujući test trake, fotometriju (spektrofotometrija), elektrokemijske senzore i titraciju.

Za Protiv
Održava učinkovitost u organskim tlima za razliku od klora
Korozivno za kožu
Tvrda voda nije problem
Brzo se raspada, pa bi koncentracija trebala biti često praćen
Ekološki prihvatljivo jer se razlaže na ocat i kisik
Ne ostavlja zaostalu zaštitu, poput klora
Skupo u usporedbi s klorom 3-5X
Najučinkovitiji <7 pH

Brom

Brom je još jedno sredstvo za dezinfekciju u obitelji oksidansa. Obično se naziva hipobromna kiselina.
Brom se općenito koristi u bazenima i toplicama, rashladnim tornjevima, proizvodnji papira i celuloze, mesnoj industriji i u obradi vode. Koncentracija broma potrebna za sanaciju ovisi o djelatnosti/primjeni.

Industrija/primjena Koncentracija broma (ppm)
Bazeni i lječilišta
2.5 - 15
Rashladni tornjevi
2.5 - 15
Industrijski pasterizatori
1 - 9
Papir i celuloza
1 - 9
Dekorativne fontane
4.5 - 9
Perad
200 - 450
Meso
300 - 900

Brom je sposoban ciljati bakterije, gljivice, alge i sluz. Ispitivanje broma može se provesti različitim metodama, uključujući test trake, fotometriju (spektrofotometrija), elektrokemijske senzore i titraciju.

Za Protiv
Ne ostavlja puno ostataka, pa tako ni ne zahtijevaju dodatne kemikalije za uklanjanje
Ne ostavlja puno ostataka tako da nije dobar izbor za piće voda
Djeluje u širem rasponu pH od klora 7- 8.5 - Bolje za alkalne vode
Jer je tako reaktivan, više ga treba dodati kako bi bio učinkovit
Stabilnije u višim temperaturama od klora - Bolje za vruće kade
Korozivno za metale
Ne reagira loše s amonijakom poput klora

Klor

Klor je posljednji dezinficijens iz obitelji oksidansa o kojem ćemo razgovarati. Naziva se još i hipokloritom, i klorovim dioksidom. Klor se može koristiti u mnogim praktičnim primjenama za kućanstva, pitku vodu, pročišćavanje vode, proizvodnju hrane, pranje proizvoda, preradu mesa i peradi, proizvodnju jaja, uslugu prehrane, bazene i lječilišta te u akvarijima. Koncentracija klora potrebna za sanaciju ovisi o industriji / primjeni.

Industrija/primjena Koncentracija klora (ppm)
Klor kao sredstvo za dezinfekciju
50 - 200 ppm
Voda za piće
1 ppm zaostalog klora
Meso i perad
50 - 100 ppm
Proizvodno pranje
40 - 350 ppm (varira)
Bazeni i lječilišta
1,5 - 3 ppm ostatka klora

Klor je sposoban ciljati bakterije, gljivice, viruse i plijesan. Ispitivanje klora može se provesti različitim metodama, uključujući test trake, kemijske setove za ispitivanje, fotometriju (spektrofotometriju), elektrokemijske senzore i titraciju.

Za Protiv
Relativno jeftin
Miris
Nisko vrijeme kontakta potrebno za djelotvornost
Reagira s organskim ostacima, smanjuje se djelotvornost
Učinkovito u vrlo uskom rasponu pH 6,7-7,5
Korozivno
Nadražujuće za kožu
Nadražujuće za kožu okus

Hitna primjena klora kao hipoklorna kiselina (HOCl) sve više dobiva na snazi ​​u stomatološkoj industriji. Kois centar u Seattlu u Washingtonu i njihov znanstveni odbor nedavno su izašli s novim pristupom sanitaciji u ambijentu liječnika. Koriste malu elektroliznu jedinicu za elektroliziranje soli u otopini soli, octa i destilirane vode; stvarajući tako hipoklornu kiselinu. To uredima omogućuje zamagljivanje prostora učinkovitim dezinficijensom nakon što pacijent ode. Zamagljivanje sobe sanira i dezinficira površine, a da stomatolozi, higijeničari i uredski radnici ne moraju ručno brisati ured nakon svakog pacijenta.

Kvaterni amonijak

Kvaterni amonijak, poznat i pod nazivom QUAT, dio je porodice sredstava za dezinfekciju površinski aktivnih sredstava. Kad gledate naljepnice, možete ga vidjeti i kao benzalkonijev klorid, benzetonij klorid, alkil dimetil benzil amonijev klorid, alkil dimetil etilbenzil amonijev klorid, didecildimetilamonij klorid ili dioktildimetilamonij klorid. Kvaterni amonijak koristi se u prerađivačima hrane, proizvodnji vina, dezinfekciji kućanstava, farmama mesa i peradi, uslugama hrane, zdravstvu i akvarijima. U stanju je ciljati bakterije, gljivice, viruse i plijesni. Kad se koristi kvaterni amonijak, pri određivanju koncentracije uvijek upotrijebite specifikacije proizvođača. Općenito, koncentracija je oko 200 ppm. Uobičajene metode ispitivanja za određivanje koncentracije kvaternog amonijaka su test trake, kemijski setovi za ispitivanje, fotometrija (spektrofotometrija), titracija, elektrokemijski senzori,
i kromatografija.

Industrija/primjena Koncentracija klora (ppm)
Bezbojan
Nadražujuće za respiratorne organe i kožu
Miris
Neučinkovit protiv spora i gram negativnih bakterija
Nehrđajući
Osjetljiv na tvrdu vodu
Djeluje u rasponu pH od 6-10
Može se koristiti pri visokim temperaturama

Autor: Shayla Franks

Neka ideja?

Pregledajte ostale postove

Prijava

Prijavite se na svoj račun ili ga kreirajte odmah kako biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.