HANNA Instruments Logo

Temperatura

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Precizna kontrola procesa jedan je od najvažnijih čimbenika u održavanju visoke kvalitete u proizvodnji, baš kao što su preciznost i točnost ključni za istraživanje.

Precizna kontrola procesa jedan je od najvažnijih čimbenika u održavanju visoke kvalitete u proizvodnji, baš kao što su preciznost i točnost ključni za istraživanje. Temperatura je ključna varijabla u proizvodnji i istraživanju.

Stakleni i metalni termometri koriste toplinsku ekspanziju za mjerenje temperature. Ova metoda koristi fizički zakon koji daje lažni osjećaj pouzdanosti, jer se pretpostavlja da je mjerenje “istinito” jer on ili ona može vidjeti kako se to radi. Ovaj sustav više nije pogodan za mnoge razloge, a njihova točnost i raspon su vrlo ograničeni. Staklena konstrukcija je krhka i može biti opasna za zdravlje osobe, kao i za okoliš. Iz tih razloga, drugi način mjerenja temperature je postao neophodan. Hanna elektronički termometri su dizajnirani da izdrži mehanički stres i ekstremna okruženja uz održavanje visoke točnosti.

Elektronički termometri pružili su svestranost, brzinu i točnost koju su zatražili operatori u svim područjima mjerenja temperature. Brzina je važna kada se reakcije koje se nadziru brzo promijene. Mali, kompaktni senzori su poželjni za usko raspoređenih područja, kao što su elektronika i druge minijaturne aplikacije. Elektronički termometri omogućuju korisnicima da nadziru maksimalne, minimalne i čak prosječne temperature.

Namjenski istraživački timovi, precizna kontrola procesa, integrirani proizvodni sadržaji i cjelokupni timski napor potrebni su za ispunjavaju zahtjevne aplikacije naših korisnika. Hannin veliki profesionalni termometar predstavlja istinsku predanost koju Hanna obvezuje na dizajn i proizvodnju termometra.

Mjerna jedinica

Temperatura je jedna od najčešćih fizičkih svojstava u svakodnevnom životu. Definira se kao svojstvo tijela koje određuje prijenos topline na ili iz drugih tijela. Fizički, temperatura utječe na varijacije makroskopskih parametara tijela kao što su volumen i tlak, među ostalima.

Osnovna temperaturna skala je apsolutna, termodinamička ili Kelvin skala. Kelvin (K) jedinica termodinamičke temperature je frakcija 1/273.16 termodinamičke temperature trostruke točke vode. Trostruka točka vode je standardna fiksna točka u kojoj su led, tekuća voda i vodena para u ravnoteži.

Dvije empirijske temperaturne vage su u zajedničkoj uporabi: Celzija i Fahrenheit vage. Ove vage temelje se na dvije fiksne točke.

Celzija (formalno Celzijev stupanj) koristi Celzijus skalu (°C), definirana kao 1/100 razlike između temperature vrenja (100°C) i točke zamrzavanja (0°C) vode. Odnos između Kelvina i Celzijevih vaga je:

K = °C + 273,15

Fahrenheit skala koristi Fahrenheit (°F) jedinice, gdje je temperatura kipuće vode se uzima na 212°F, a temperatura od točke zamrzavanja na 32°F. Vaga je izvorno koristila temperaturu mješavine leda i obične soli kao 0°F, a pronalazačeva približna tjelesna temperatura je 96°F. Odnos između Fahrenheita i Celzija se izračunava po:

°F = °C • 9/5 + 32

Postizanje točnosti termometra

Iako je lako pokazati rezolucije od 0,1°C s digitalnim termometerima, nema odnosa između rezolucije i točnosti mjerenja.

Ovdje je popis glavnih uzroka koji mogu imati učinak na točnost u mjerenjima temperature:

  • Instrument: Instrument može imati proširenu ljestvicu i može se dobiti 19.000 točaka mjerenja. Unutar tih 19.000 bodova, instrument može raditi drugačije zbog interne linearnosti.
  • Elektroničke komponente: Interna elektronika ima pomak koji ovisi o temperaturi okoline. Iz tog razloga, točnost instrumenta navedena je na određenoj temperaturi od 20 ili 25°C, a za svaki stupanj varijacije u odnosu na referentnu temperaturu mora se odrediti pomak.
  • LCD tekući kristali: imaju operativno ograničenje koje je funkcija temperature. Njihov uobičajeni raspon je između 0 i 50°C, ali postoje komponente koje mogu izvoditi između -20 i 70°C.
  • Baterije: Opskrba instrumenta baterijama također ima ograničenja korištenja.
  • Senzor temperature: To je zasebna točnost, koju treba dodati u pogrešku instrumenta.

Također, ako je isporučena sonda spojena na mjerač tijekom tvorničke kalibracije, pogreška sonde se eliminira, ali će se ponovno pojaviti ako se sonda zamijeni.

Sa svim mogućim snagama koje utječu na točnost, kalibracija je ključna. Hannina CAL check™ može brzo i jednostavno provjeriti točnu kalibraciju.

Važnost točnosti

Do prije nekoliko godina, točnost nije bio vrlo kritičan aspekt i tolerancija od nekoliko stupnjeva nije ugrozio proces. Od trenutka kada su programi analize opasnosti i kritične kontrolne točke (HACCP) postali neophodni, točnost mjerenja postala je diskriminirajući faktor. Zbog faktora rizika za zdravlje, sada je pogreška nekoliko desetina stupnja može odlučiti da li se hrana još uvijek može čuvati ili mora biti odbačena. U 1990, Hanna je počela proizvoditi termometere za HACCP programe naših kupaca kako bi se uskladili s novim državnim propisima. Nedugo nakon toga, Hanna je postala tržišni lider u Europi kao rezultat tehnoloških rješenja ponuđenih našim korisnicima.

Korisnička kalibracija tipičnih termometera

Za kalibriranje tipičnih termometara potrebno je:

  • Za termopar termometri: Simulator EMF-a (elektromotivne sile) koje generira termopar
  • Za termometere s NTC/PTC senzorom: Najmanje dvije termostatske kupke
  • Za Pt100 termometri: Simulator otpora
  • Za infracrvene termometere: Izvor topline (Panel) na kontroliranom temperaturom

Nekoliko korisnika može priuštiti ovu investiciju u vrijeme i materijale za provjeru točnosti njihovih termometara. Ekskluzivni CAL check™ Hanna brz je i troškovno učinkovit način za provjeru točnosti.

Funkcija kalibracije Hanna CAL check™

Kao što je prethodno opisano, elektroničke komponente instrumenta SHIFT s vremenom. Hanna je omogućila korisnicima, jednostavnim dodirom gumba, provjeriti je li odgovor instrumenta unutar ograničenja tolerancije od ± 0.02°C.

Sustav CAL check™ djeluje tako što zamjenjuje senzor unutarnjim otporom koji odgovara 0 ° c; Stoga simulira odgovor koji bi temperatura sonde imala na 0°C.

Standardizacija

Hanna je dizajnirala niz unaprijed kalibriranih senzora temperature s maksimalnom pogreškom od 2°C za zamjenu bez problema.

Neka ideja?

Pregledajte ostale postove

Najnoviji postovi

Prijava

Prijavite se na svoj račun ili ga kreirajte odmah kako biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.