HANNA Instruments Logo

Sanitacija i dezinfekcija kupki za pranje povrća u proizvodnji svježeg povrća

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
 

Svježi proizvodi uključuju voće, povrće i začinsko bilje koje je sirovo i nije bilo prerađeno niti izmijenjeno postupkom konzerviranja prije nego što se proda potrošačima. Oni su glavni izvor hranjivih sastojaka u našoj svakodnevnoj prehrani.

Distribucija svježih proizvoda izazov je jer su ove namirnice kvarljive prirode. Lokalni trgovci igraju ključnu ulogu u njihovoj distribuciji potrošačima.

Pravilno rukovanje voćem i povrćem nakon berbe ključ je uspješnog postupka prerade proizvoda. Kao vrlo kvarljiva roba, razni čimbenici mogu značajno smanjiti prinos usjeva nakon žetve, uključujući toplinu, mehanička oštećenja i kvarenje uzrokovano djelovanjem mikroba.

U nekim se slučajevima čak 30 posto proizvoda može izgubiti nakon berbe zbog onečišćenja bolestima. Gubici su posebno visoki u industriji svježe rezanog voća i povrća, gdje je probijena zaštitna barijera između unutrašnjosti voća i okoliša. Kao rezultat toga, metode koje smanjuju učestalost kvarenja nakon berbe predstavljaju značajan porast i prinosa i dobiti.

Jedan od najučinkovitijih načina smanjenja onečišćenja voća i povrća je pranje. Pranjem se uklanjaju ostaci tla i sitne čestice u kojima se nalaze gljivice, bakterije i drugi
kontaminanti. Većina vode za pranje recirkulira se prilikom rukovanja nakon berbe kako bi se sačuvala voda i energija. Reciklirana voda poznata je kao procesna voda. Organska tvar i mikroorganizmi akumulirat će se tijekom vremena dok se koristi procesna voda. Kao rezultat toga, sanitarne kemikalije široko se koriste za poboljšanje učinkovitosti vode za pranje i za sprječavanje unakrsnog onečišćenja recirkuliranom vodom za pranje. Klor je najčešće dodana sanitarna kemikalija koja se koristi u pranju voća i povrća.

Korištenje klora za ispiranje voća i povrća odobrila je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) u tri oblika: plinoviti klor (Cl₂), kalcijev hipoklorit (CaCl₂O₂) i natrijev hipoklorit (NaOCl).

Svi ovi oblici klora disocirat će se i stvoriti hipoklornu kiselinu (HOCl) i hipokloritne ione (OCl¯). Oba ova oblika postoje u ravnoteži na temelju pH otopine; ali hipoklorna kiselina je poželjnija u tehnološkoj vodi zbog svoje poboljšane sposobnosti za sanitaciju. pH između 6,5 i 7,5 za tehnološku vodu idealan je kako bi se povećala prisutnost hipoklorne kiseline. Ako je pH prenizak, plin iz klora počet će se ispuštati iz vode za pranje, stvarajući opasnost na radnom mjestu i oštećujući opremu. Ako je pH previsok, stvaranju hipokloritnog iona favorizirat će se stvaranje hipoklorne kiseline, što će rezultirati manje učinkovitom sanitacijom.

Učinkovitost sanitacije klorirane vode za pranje može se pratiti s oksidacijsko-redukcijskim potencijalom (ORP). ORP mjeri sposobnost otopina da oksidiraju ili reduciraju spojeve. Vrijednost ORP vode za pranje izravno je povezana s potrebnim vremenom dodira za uništavanje ili inaktivaciju štetnih bakterija. Na primjer, vrijednost ORP od 665 mV ili više uništit će E. coli i Salmonelu nakon manje od 20 sekundi vremena kontakta. ORP od 550 mV zahtijeva 60 sekundi kontaktnog vremena za istu razinu dezinfekcije. Budući da se ORP može brzo izmjeriti i na liniji i izvan njega, ORP je prikladan parametar za određivanje učinkovitosti kupke za pranje.

Slično mjerenju pH koje kvantificira koliko su kisele ili alkalne otopine, mjerenja ORP (potencijal za smanjenje oksidacije) kvantificiraju ukupno stanje otopine kao sposobnost oksidacije ili redukcije kemijske vrste. Oksidirajući i redukcijski reagensi koriste se za sudjelovanje u kemijskim reakcijama poznatim kao redoks reakcija.

Važan dio ORP sonde je imati senzor koji je kemijski inertan; što znači da se ne može sam oksidirati ili reducirati. Također mora imati odgovarajuće površinske karakteristike za promicanje brze izmjene elektrona, svojstva poznatog kao velika gustoća izmjenične struje. U tu su se svrhu dobro pokazala dva plemenita metala: čista platina i čisto zlato. Obje se obično koriste u konstrukciji ORP sondi.

Često se daje prednost platinastom senzoru jer je mehanički jednostavniji za proizvodnju. Platina se može zavariti na staklo i također ima sličan koeficijent toplinskog širenja. Senzori izrađeni od zlata ne mogu se zavariti na staklo i često se postavljaju u plastične nosače koji se na staklo ili plastičnu cijev stavljaju pomoću sitnih elastomernih kvačica.

Postoje četiri osnovne vrste ORP mjerača:

1. Džepni mjerači su najpovoljniji, dovoljno mali da stanu u džep i razumno su pouzdani. Općenito ih treba zamijeniti nakon godinu ili dvije.

HI98120

The HI98120 je vodootporan ORP i temperaturni ručni metar. Kućište ovog testera je potpuno zatvoreno kako bi se zaštitilo od prodora vode, a također je dizajnirano da pluta ako slučajno padne u vodu. Zamjenjiva ORP elektroda HI73120 je dizajnirana kao spremnik s okruglim priključkom od nehrđajućeg čelika. Kod ove vrste dizajna nema igla koji se mogu saviti ili slomiti tijekom zamjene. ORP elektroda također ima proširivi spoj od tkanine. Ova vrsta spoja omogućuje obnavljanje spoja jednostavnim izvlačenjem 3 mm (1/8 ”) kako bi se očistila začepljenja te dolazi do poboljšanja u vremenu odziva mjerenja i stabilnost. Izložena temperaturna sonda od nehrđajućeg čelika na ovom mjeraču omogućuje brže i preciznije mjerenje temperature.

  • ORP Tester

    ORP Tester HI98120

    kn 1.016,00
    Dodaj u košaricu

2. Ručni mjerači nude visok stupanj točnosti i pouzdanosti, a mogu također pružiti i
provjeru temperature i / ili pH. Potrebno je zamijeniti elektrode ručnih mjerača
otprilike svake dvije godine.

HI98190

HI98190 je robusni, prijenosni pH-mjerač s performansama i značajkama stolnog mjerača. Ovaj profesionalni, vodootporni mjerač zadovoljava standarde IP67 i mjeri pH, ORP i temperaturu. HI98190 se isporučuje sa svim potrebnim priborom za mjerenje pH / temperatura, upakiran u kovčegu.

Za mjerenje pH, HI98190 dolazi s HI12963 titanskom predpojačanom pH elektrodom s ugrađenim temperaturnim senzorom za automatsko mjerenje temperature. Tijelo sonde od titana kemijski je otporno na agresivne kemikalije i gotovo je neraskidivo HI12963 elektroda za pH / temperaturu ima novodizajnirani DIN priključak koji omogućuje jednostavno vodonepropusno spajanje bez navoja.

3. Procesni mjerači montirani su na fiksnom mjestu i omogućuju kontinuirano praćenje i
snimanje ORP očitanja. Oni su skuplji i najčešće se koriste s automatskim sustavima za ubrizgavanje klora, iako se mogu koristiti prilikom ručnog dodavanja klora

Uobičajene stvari nisu za nas. Stvorili smo nešto fenomenalno, ne slažete li se?

HI510

HI510 je dizajniran da se prilagodi jedinstvenim korisnikovim zahtjevima za kontrolu procesa. Kontroler ima veliki matrični zaslon s pozadinskim osvjetljenjem za jednostavno gledanje i pruža intuitivno sučelje za opcije postavljanja. Kontroler koristi višebojne LED diode za jednostavno pregledanje stanja instrumenata, uključujući aktiviranje releja, u modu alarma ili u stanju čekanja. Sve se radnje programiranja obavljaju putem vulkanizirane gumene tipkovnice niskog profila ili pomoću RS485 veze s računalom na kojem se koristi HI92500 software kompatibilan s Windows®.

Digitalni ulaz za pH i ORP sonde
Do 5 releja za upravljanje i redoslijed čišćenja
Do 4 analogna izlaza za upravljanje i nadzor

Ili vam treba još? Postoji li još nešto što tražite?

4. Automatski sustavi za ubrizgavanje klora

PCA 330

Ako želite imati potpuno automatizirani sustav ORP i stalni nadzor razine klora i sustav automatskog doziranja, preporučujemo PCA330.

PCA 330 serija analizatora klora, pH, ORP i temperature, mikroprocesorski su upravljani procesni analizatori koji kontinuirano nadziru uzorak i sadržaj klora, pH, ORP i temperaturne vrijednosti.

Ovi mikroprocesorski procesni instrumenti mogu kontinuirano nadzirati uzorak udjela slobodnog klora ili ukupnog klora u rasponu od 0 do 5 mg / L s razlučivošću 0,01. Načelo rada temelji se na prilagodbi metode EPD 330.5 koju preporučuje EPA. Indikator i pufer boce s reagensom stavljaju se izravno u kućište instrumenta. Koristeći razdoblje uzorkovanja od 10 minuta, reagensi se ne trebaju nadopunjavati mjesecima. Boce s reagensom također su vidljive kroz prozirni prozor. Operator može odabrati zadanu vrijednost koja će aktivirati doziranje klora kada je mjerenje ispod zadane vrijednosti. Alarm se također može postaviti iznad ili ispod zadate vrijednosti. Postavljena vrijednost kontrolira relej koji može izvesti proporcionalno doziranje s korisnikom koji može odabrati delta od 0,1 do 5,0 mg / L

  • Dva odvojena izlazna signala 0-20 ili 4-20 mA (samo PCA340)
  • Korisničko sučelje pojednostavljuje postavljanje i održavanje
  • Nadzire koncentracije klora od 0,0 do 5,0 ppm
  • Prati ORP očitanja
  • Prati očitanja pH
  • Prati temperaturu
  • Podaci se mogu evidentirati i prenijeti na računalo
  • Alarm
  • Specijalizirana pumpa za klor – do 300 udara u minuti
  • pH i ORP sonde industrijske kvalitete

Prednosti:

  • Osigurana je sigurna razina klora, dvostruka kontrola
  • Stalno praćenje pH i ORP
  • Izvrsni rezultati pročišćavanja
  • Minimalna koncentracija klora koristi se za održavanje odgovarajućih sanitarnih uvjeta
  • Jednostavna provjera evidentiranih podataka i događaja koji su se dogodili kada niste prisutni

Razina klora

Općenito je održavanje 2-7 ppm SLOBODNOG klora i pH 6,0‐7,5 u vodi za pranje cijelo vrijeme dovoljno za ubijanje bakterija u vodi. Međutim, preporuča se da proizvođači svježeg voća i povrća dodaju 50-150 ppm UKUPNOG klora u vodu za pranje kako bi započeli.

Svrha dodavanja klora u vodu za pranje je održavanje vode pitkom, a ne dezinficiranje proizvoda.

Klor se može učinkovito koristiti za uništavanje mikroorganizama prisutnih u vodi za pranje, ali
učinkovitost kloriranja ovisi o sljedećim čimbenicima:

  • pH vode: Klor je najučinkovitiji kada je pH vode između 6,0 i 7,5. Iznad pH, 7,5, (<50%) u aktivnom obliku postoji malo klora, a ispod pH 6,0 može se stvoriti štetni plin
    i osloboditi. Ovaj plin može biti štetan za radnike i čini otopinu korozivnijom
    za opremu i manje učinkovitom za sanitaciju.
  • Organska tvar: Bilo koja organska tvar (lišće, tlo, stabljike) prisutna u vodi može smanjiti
    djelotvornost klora. Potrebno je više klora da bi se postigla ista razina kontrole u prljavštini voda.
    .
  • Vrijeme kontakta: Niže koncentracije klora zahtijevaju dulje vrijeme kontakta da bi se postigla
    ista dezinfekcija kao i kod veće koncentracije.
  • Temperatura vode: Temperatura vode ima manji utjecaj na učinkovitost klora od
    ostalih faktora. Smjernice su da se držite mlake vode.

Vruća voda može povećati korozivnost klora, dok hladna voda može klor učiniti manje učinkovitim.

Svi gore navedeni čimbenici utjecat će na količinu klora potrebnu za adekvatnu kontrolu kvalitete vode za pranje. Sljedeće informacije pružaju opće smjernice za dodavanje i nadzor klora u vodi za pranje i mogu se koristiti kao polazna točka za razvijanje specifičnih postupaka.

  • Previsoke koncentracije klora mogu oštetiti proizvod i naštetiti zaposlenicima.
  • Preniske koncentracije neće adekvatno kontrolirati rast i preživljavanje mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje i ljudske bolesti.

Sustav PCA330 može automatski ubrizgavati klor, a za povremene provjere preporučujemo prijenosni fotometar:

HI97734 je napredni prijenosni fotometar za mjerenje slobodnog i ukupnog klora u vodi. Ovaj mjerač nudi napredni optički sustav koji koristi referentni detektor i uskopojasne filtre smetnji za izuzetno brza i ponovljiva mjerenja.

  • Nema potrebe za zagrijavanje prije mjerenja
  • Način podučavanja za detaljne upute
  • Koristi prašak ili tekuće reagense koji štede troškove

Autor: Nives Vinceković Budor, dipl.kem.ing.

Neka ideja?

Pregledajte ostale postove

Prijava

Prijavite se na svoj račun ili ga kreirajte odmah kako biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.