Prijenosni mjerač za mjerenje mutnoće i bentonita HI83749
Prijenosni mjerač zamućenja i bentonita HI83749 osigurava stabilnost proteina prije punjenja za vino vrhunske kvalitete. HI83749 mjeri zamućenost uzoraka od 0,00 do 1200 NTU (nefelometrijske jedinice zamućenja) i usklađen je s USEPA-om.
- Zabilježite i prenesite do 200 mjerenja.
- GLP (Dobra laboratorijska praksa) značajka za sljedivost uvjeta kalibracije.
- Izvrsno za male i srednje vinarije i napredne hobiste.
Prijenosni mjerač zamućenja i bentocheck HI83749 posebno je dizajniran za mjerenje zamućenosti vina. Instrument se temelji na vrhunskom optičkom sustavu koji jamči točne rezultate, jamči dugoročnu stabilnost i minimizira zalutalu svjetlost i smetnje u boji. Također kompenzira varijacije u intenzitetu žarulje, iako pravilna kalibracija osigurava da su mjerenja u potpunosti validirana, usporediva i u skladu s regulatornim zahtjevima. Okrugle kivete od 25 mm sastavljene od posebnog optičkog stakla jamče ponovljivost mjerenja zamućenosti.
Značajke na prvi pogled
AMCO AEPA-1 primarni standard zamućenja - USEPA priznaje standarde koje isporučuje AMCO AEPA-1 kao primarni standard. Ovi netoksični standardi izrađeni su od polimernih kuglica stiren divinilbenzena ujednačene veličine i gustoće. Standardi su za višekratnu upotrebu i stabilni s dugim vijekom trajanja.
Kalibracija – Kalibracija zamućenosti u dvije, tri ili četiri točke može se izvesti korištenjem isporučenih (<0,1, 10, 100 i 500 NTU) standarda. Točke kalibracije mogu se mijenjati ako se koriste standardi koje je pripremio korisnik.
Fast Tracker™ - Za korisnike koji mjere mjere tijekom procesa proizvodnje vina, HI83749 opremljen je Fast Tracker™ - Sustavom za identifikaciju oznaka (T.I.S.) koji prikupljanje podataka i upravljanje njima čini jednostavnijim nego ikad. Fast Tracker™ omogućuje vinarima da zabilježe vrijeme i mjesto određenog mjerenja ili serije mjerenja pomoću iButton™ oznaka na određenim spremnicima za brzo i jednostavno očitanje. Svaka iButton® oznaka sadrži računalni čip s jedinstvenim identifikacijskim kodom umotanim u nehrđajući čelik.
GLP podaci – HI83749 ima potpune GLP (Dobra laboratorijska praksa) funkcije koje omogućuju sljedivost uvjeta kalibracije. Podaci uključuju točke kalibracije, datum i vrijeme.
Zapisivanje podataka – do 200 mjerenja može se pohraniti u internu memoriju i pozvati u bilo kojem trenutku.
Prijenos podataka – Za daljnje mogućnosti pohrane ili analize, zabilježeni podaci mogu se preuzeti na Windows kompatibilno računalo pomoću RS232 ili USB priključka i softvera HI92000.
Zaslon s pozadinskim osvjetljenjem – LCD zaslon s pozadinskim osvjetljenjem pruža sučelje koje je lako razumjeti i prilagođeno korisniku. Prikazani kodovi vode korisnika korak po korak kroz rutinski rad i kalibraciju.
Značaj korištenja
Nerafinirano vino je prilično zamućeno i mutno od suspendiranih krutina koje nastaju tijekom fermentacije. Nerafinirano vino se tretira sredstvima za finoće kako bi se smanjila zamućenost. Ovu zamućenost vinari nazivaju proteinskom maglom ili skraćeno maglom. Proteini slični taumatinu (TLP) i hitinaze primarni su proteini grožđa odgovorni za stvaranje magle. Ovi pozitivno nabijeni proteini degeneriraju i lijepe se zajedno, što rezultira nepoželjnim flokulantnim oblacima i vidljivom zamućenošću.
Sprečavanje zamućenja ili taloženja proteina u buteljiranim bijelim vinima je univerzalna briga i često je vino potrebno stabilizirati prije punjenja u boce. Jedno uobičajeno sredstvo za stabilizaciju je bentonit. Bentonit je sredstvo za finiranje vulkanske gline (poput kaolina) koje djeluje kao stabilizator vina. Poboljšava bistrinu vina, ali ima i negativne strane zbog volumena nastalog taloga, smanjenja tanina i boje. Budući da postoje različite vrste i kvalitete bentonita s različitim kapacitetom uklanjanja proteina, važno je napraviti laboratorijska ispitivanja s istom partijom i stupnjem vlaženja bentonita koji će se koristiti u podrumu.
Stabilizacija proteina obično nije problem u buteljiranim crnim vinima zbog relativno visoke koncentracije fenola koji se veže i taloži s nestabilnim proteinima prije punjenja u boce. Često se bentonit dodaje u crna vina u količini od oko 12 g/hL (1 lb/1000 gal), smanjujući koloidne suspendirane čestice čime se poboljšava filtrabilnost membrane.
Vina s niskim sadržajem fenola, kao što su rose, svijetlocrvena i bijela treba provjeriti stabilnost proteina prije punjenja u boce. Hanna nudi brzi test za provjeru rizika od budućeg stvaranja proteinske magle. Ako se otkrije nestabilnost proteina, sljedeći test može pomoći u definiranju prave količine bentonita za poboljšanje stabilnosti proteina. Važno je ne predozirati bentonit, izbjegavajući gubitak okusa vina, tijela i značajan gubitak boje, osobito kod mladih crnih vina. Štoviše, dodavanje samo potrebne količine bentonita za postizanje željene stabilnosti proteina rezultira smanjenjem troškova.
Vinari mogu odrediti početnu zamućenost nerafiniranog vina instrumentom za mjerenje zamućenosti HI83749. Nakon mjerenja zamućenosti uzorku vina dodaje se prethodno izrađena otopina HI83749-20 Bentocheck. Provodi se drugo mjerenje zamućenosti. Ako je drugo očitanje zamućenosti manje od početnog očitanja zamućenosti plus 2 NTU, vino se može smatrati stabilnim. Inače se može provesti pokus finoće kako bi se odredila količina bentonita koja se mora dodati za stabilizaciju vina.
Načela operacije
Za mjerenje zamućenosti HI83749 prolazi svjetlosni snop kroz uzorak koji se raspršuje u svim smjerovima. Na intenzitet i uzorak raspršene svjetlosti utječu mnoge varijable, kao što su valna duljina upadne svjetlosti, veličina i oblik čestica, indeks loma i boja. Optički sustav HI83749 uključuje žarulju od volframove niti, detektor raspršene svjetlosti (90°) i detektor propuštenog svjetla (180°).
HI83749 ima snažan mikroprocesor koji izračunava NTU vrijednost iz signala koji dospiju do dva detektora. Učinkovit algoritam koristi se za ispravljanje i kompenzaciju svih smetnji u boji. Optički sustav i mjerna tehnika također kompenziraju fluktuacije u intenzitetu žarulje, minimizirajući potrebu za čestim kalibriranjem.
Standardi HI83749-11 AMCO AEPA-1 osiguravaju da se mjerenja mogu pratiti do primarnih referentnih materijala. Ovi standardi se koriste za kalibraciju i provjeru učinkovitosti mjerača zamućenja.
Isporučuje se s potvrdom o analizi
- Broj lota
- Rok trajanja
- Standardna vrijednost pri 25 °C
- Referentni mjerač NIST sljediv
Osigurani spremnici za skladištenje
- Nepropusna za svjetlo
- Štiti od slučajnog loma
Specifikacije
sku |
HI83749-01 |
NTU raspon |
0.00 do 9.99 NTU |
NTU rezolucija |
0,01 NTU od 0,00 do 9,99 NTU 0,1 NTU od 10,0 do 99,9 NTU 1 NTU od 100 do 1200 NTU |
NTU točnost |
±2% očitanja plus 0,05 NTU |
Odabir raspona |
Automatski |
Zamućenost Ponovljivost |
±1% očitanja ili 0,02 NTU, što je veće |
Zalutalo svjetlo |
< 0.05 NTU |
Detektor svjetla zamućenja |
Silikonska fotoćelija |
Metoda zamućenja |
Omjer nefelometrijske metode. |
Kalibracija |
Kalibracija u dvije, tri ili četiri točke |
Izvor svjetlosti |
Svjetiljka s volframom |
Zaslon |
60 x 90mm LCD s pozadinskim osvjetljenjem |
LOG memorija |
200 zapisa |
Serijsko sučelje |
RS232 ili USB 1.1 |
Okoliš |
0 do 50°C (32 do 122°F); max 95% RH bez kondenzacije |
Napajanje |
4 x 1.5V AA alkalne baterije ili AC adapter |
Automatsko isključivanje |
Nakon 15 minuta nekorištenja |
Dimenzije |
224 x 87 x 77 mm (8.8 x 3.4 x 3.0”) |
Težina |
512 g (18 oz.) |
Jamstvo |
2 godine |