Fotometar za reducirajuće šećere u vinu - HI83746-02
- Ugrađeni tajmer
- Automatsko isključivanje
- Pripremljeni reagensi
Fotometar HI83746 namijenjen je za određivanje reduciranih šećera u vinu. Hannini fotometri imaju napredni optički sustav; kombinacija posebne žarulje s volframom, filtra za uske trake i silicijumskog fotodetektora osiguravaju svaki put precizna fotometrijska očitanja. Ekskluzivni sustav zaključavanja kivete osigurava da se kiveta svaki put umetne u mjernu ćeliju u istom položaju kako bi se održala konzistentna duljina staze.
Značajke na prvi pogled
Ugrađeni tajmer - Prikaz preostalog vremena prije mjerenja Osigurava da se sva očitanja uzmu u odgovarajućim reakcijskim intervalima za ispitivanje koje se provodi.
Zero tipka - Jednostavno pritiskanje nulte tipke na mjeraču uzet će u obzir boju i nesavršenosti u uzorku vina prije dodavanja reagensa.
Auto shut-off - Automatsko isključivanje nakon 15 minuta nekorištenja kad je mjerač u načinu mjerenja. Sprječava trošenje baterija u slučaju da slučajno ostane upaljen.
Pokazatelj statusa baterije - Ukazuje na preostalo trajanje baterije.
Poruke o pogrešci - Poruke na zaslonu upozoravaju na probleme, uključujući svjetlo, obrnuti uzorak i izvan dometa.
Mjerne jedinice - Uz očitanje se prikazuje odgovarajuća jedinica mjere.
Šećer je esencijalna komponenta u proizvodnji vina. Tijekom alkoholne fermentacije, kvasac troši šećere koji se nalaze u soku grožđa, ili moštu, i pretvara ga u etilni alkohol i ugljični dioksid. U slučaju određenih stilova vina kao što su poluslatka ili desertna vina, dopušteno je da neki šećer ostane nakon fermentacije. Ovaj zaostali šećer može poslužiti za slađi krajnji spoj ili igrati ulogu u mikrobnoj stabilnosti.
Primarni fermentirani šećeri koji se nalaze u grožđu su glukoza i fruktoza. Ova dva jednostavna šećera poznata su i kao reducirajući šećer jer sadrže funkcionalne skupine koje mogu pod određenim uvjetima oksidirati. Nakon reakcije u suvišku alkalnog bakrovog tartrata (Fehling reagensi), sadržaj reducirajućih šećera može se odrediti kolorimetrijski. Fehlingova metoda nije točno određivanje, već indeks smanjenja koncentracije šećera, jer reakcija ovisi o količini i vrsti reducirajućih šećera. Kada je smanjenje sadržaja šećera poznat na početku fermentacije, potencijalni stupanj alkohola može se procijeniti množenjem koncentracije šećera (u g / L) s 0,06.
HI83746 koristi Fehling metodu za određivanje koncentracije reducirajućih šećera manjih od 50,00 g / L (ppt). Kad Fehlingova A i Fehlingova B otopina reagiraju s uzorkom koji sadrži reducirajući šećer, uzorak će se promijeniti u boji; što je veća koncentracija, dublja je boja. Povezana promjena boje zatim se kolorimetrijski analizira prema Beer-Lambertovom zakonu. Ovaj princip kaže da svjetlost apsorbira komplementarnu boju, a emitirano zračenje ovisi o koncentraciji. Za određivanje reducirajućih šećera, uskofrekventni interferencijski filter na 610 nm (narančasto) omogućava da silicijski fotodetektor detektira samo narančasto svjetlo i izostavlja svu ostalu vidljivu svjetlost koju emitira volframova žarulja. Kako se mijenja boja reagiranog uzorka, povećava se i apsorpcija specifične valne duljine svjetlosti, dok propusnost opada.
Tipičan sadržaj redukcije šećera u moštu i vinu | |||
Mošt | Slatki Mošt | 20 do 25 % | 200 do 250 g/L |
Normalno | 10 do 20 % | 100 do 200 g/L | |
U Fermentaciji | 4 do 12.5 % | 40 do 125 g/L | |
Vino | Slatko | 2.5 do 12.5 % | 25 do 125 g/L |
Semi-Slatko | 0.8 do 2.5 % | 8 do 25 g/L | |
Polu suho | 0.2 do 0.8 % | 2 do 8 g/L | |
Suho | 0 do 0.2 % | 0 do 2 g/L |