Baza znanja

Saznajte više o parametrima i instrumentima.

Opće informacije o pH

Mjerenje pH (potencijal vodika) otkriva je li otopina kisela ili alkalna (također bazna ili bazična). Ako otopina ima jednaku količinu kiselih i alkalnih molekula, pH se smatra neutralnim. Vrlo meka voda je obično kisela, dok je vrlo tvrda voda obično alkalna, iako neobične okolnosti mogu rezultirati iznimkama. PH skala je logaritamska i kreće se od 0,0 do 14,0, pri čemu je 7,0 neutralan. Očitavanja manja od 7,0 pokazuju kisele otopine, dok veća očitanja pokazuju alkalne ili lućnate otopine. Neke ekstremne supstance mogu postići manje od 0 ili više od 14, ali većina spada u skalu.

Prilikom mjerenja pH pomoću pH elektrode, temperaturna pogreška elektrode varira ovisno o Nernstovoj jednadžbi kao 0,03 pH / 10C / jedinici pH od pH 7. Pogreška zbog temperature je funkcija temperature i pH koji se mjeri. Temperaturna kompenzacija može se postići ručno ili automatski. Ručna temperaturna kompenzacija se obično postiže unosom temperature tekućine koja se mjeri u izbornik instrumenata, a zatim će instrument prikazati očitanje pH s “temperaturnom kompenzacijom”. Automatska temperaturna kompenzacija zahtijeva unos temperaturnog senzora i stalno šalje kompenzirani pH signal na zaslon. Automatska temperaturna kompenzacija korisna je za mjerenje pH u sustavima s velikim varijacijama temperature.

EC/TDS

Električna vodljivost (EC) definirana je kao sposobnost otopine da provodi električnu struju.

Ukupne otopljene tvari (TDS) se definirane kao količina krutina otopljenih u otopini.

Odnos između količine krutih tvari kao što su soli koje se nalaze u gnojivima izravno je proporcionalan njihovoj vodljivosti. Stoga, što je veća količina krute tvari veća je provodljivost. To je zato što kada se gnojiva rastvore u vodi oni postaju “ioni”, što znači da oni postaju pozitivno ili negativno nabijeni i stoga mogu provoditi struju.

U otopinu se stavljaju dvije elektrode s primijenjenim izmjeničnim naponom. To stvara struju ovisnu o vodljivoj prirodi otopine. Mjerač očitava ovu struju i prikazuje je ili u vodljivosti (EC) ili ppm (TDS).

TDS mjerači očitavaju vodljivost; mjerač automatski pretvara tu vrijednost u TDS koja se obično prikazuje u ppm.

Temperatura utječe na aktivnost iona u otopini, ali ne utječe na koncentraciju, stoga su mjerači s temperaturnom kompenzacijom ispravni za ova mjerenja.

Pomoću mjerača za vodljivosti. Provodljivost se mjeri i TDS se izračunava fiksnom matematičkom formulom u mjeraču.

Istraživanja su pokazala da je faktor konverzije između .64 i .70 najbolji pokazatelj ukupnih otopljenih krutih tvari u primjeni uzgoja.

Obje su jedinice provodljivosti. 1000 microSiemens (µS) = 1 milisamena (mS).

Pretvorite u microSiemens množenjem s 1000. Zatim pomnožite s 0,7: npr. ex. Vaše je čitanje 2,14 milisemena (x 1000 = 2140 microSiemens). 2140 x 0.7 = 1498 ppm. Ili jednostavno pomnožite sa 700. (2.14 x 700 = 1498)

Ako nemate mjerač koji čita i EC i TDS, možete pripremiti svoju otopinu gnojiva prema navedenim uputama i napraviti EC mjerenje. To će biti vaša vrijednost. Ili se posavjetujte s proizvođačem gnojiva za ispravna EC mjerenja za to posebno gnojivo.

Iako postoji bliska veza između ukupnih otopljenih tvari i električne vodljivosti, oni nisu isto. Ukupne otopljene tvari (TDS) i električna provodljivost (EC) su dva odvojena parametra. TDS je ukupna količina otopljenih krutina u vodi. EC je sposobnost nečega za provođenje električne energije (u ovom slučaju sposobnost vode za provođenje električne energije).

Jedina prava metoda mjerenja TDS-a je vaganje ostatka u vodi nakon što je voda isparila. Znate one mrlje koje vidite na čaši nakon što je operete i ostavite da se osuši na zraku? To je TDS! Taj ostatak ima masu i moguće ga je izmjeriti, ali ako niste u laboratoriju, to može biti nezgodno. Stoga možemo procijeniti razine TDS-a temeljene na vodljivosti vode jer molekule vodika i kisika H2O gotovo da i nemaju električni naboj. EC većine drugih metala, minerala i soli će nositi naboje. TDS mjerač mjeri tu razinu EC, a zatim ga pretvara u TDS mjerenje. Budući da će različiti metali, minerali i soli biti više ili manje vodljivi od drugih, mogu se koristiti različiti faktori konverzije.

ppm (dijelovi na milijun) je najčešće korištena skala za mjerenje TDS (ukupne otopljene tvari).

µS (micro-Siemens) je najčešće korištena skala za mjerenje EC (električna provodljivost).

Zamućenost

Zamućenost je mjera zamućenosti vode – što je voda veća, zamućenost je veća. Zamućenje je uzrokovano suspendiranim krutinama uzrokovanim fitoplanktonom, ljudskim aktivnostima koje remete zemlju, kao što je konstrukcija koja može rezultirati visokim razinama sedimenta.

Mutnost je važna jer visoka zamućenost pitke vode može dovesti do razvoja gastrointestinalnih bolesti. Velika zamućenost vodenih tijela, kao što su jezera, rijeke i rezervoari, može smanjiti količinu svjetlosti koja doseže niže dubine, što može spriječiti rast vodenih biljaka i posljedično utjecati na vrste koje ovise o njima, kao što su ribe i školjke.

Zamućenost vina može utjecati na aromu i kvalitetu. Zamućenost također može uzrokovati onečišćenje membrane tijekom mikrofiltracije.

Selektivni ioni

Dušik je nezamjenjiv element za biljni svijet i ključni sastojak gnojiva. Prisutan je u proteinima, vitaminima, hormonima, klorofilu, itd. Dušik povećava proizvodnju lišća i voća. Višak dušika može dovesti do smanjene otpornosti na bolesti.

Fosfor doprinosi stvaranju pupova, korijenja, cvatnje i lignifikacije. Također je važna komponenta biljne DNk i RNK. Manjak fosfora dovodi do sporog rasta, manjeg ploda i manjeg širenja korijena.

Kalij ima važnu ulogu u mnogim fiziološkim aktivnostima kao što je stvaranje ugljikohidrata, povećavanje veličinu plodova, poboljšavanje okusa te ima pozitivan učinak na boju i miris cvijeća. Kalij također čini biljke otpornijima na bolesti.

Korijeni moraju biti pravilno kisikom kako bi se izbjegli ozbiljni problemi poput vodenog stresa koji dovodi do venenja, truleži i samog truljenja korijena. Glavni uzroci gubitka kisika uključuju stvaranje velike mase korijena koja će ometati protok vode i rezultirati stagnacijom vode. Preporuča se testiranje otopljenog kisika jer se problem može pojaviti nezapaženo i imati ozbiljne štetne posljedice na biljku. elektrode Ispitivanje otopljenog kiseonika preporučuje se jer problem može početi neprimijećeno i imati štetne posljedice za biljku.

Elektrode

Sve staklene elektrode imaju vrh koja se mora održavati hidratiziranim i referentni spoj koji se mora održavati vlažnim kako bi se spriječilo prekomjerno istjecanje unutarnje otopine elektrolita iz referentnog spoja.

U idealnom slučaju, u otopini za čuvanje, jer ima isti kemijski sastav onoga što je u samoj elektrodi, ali ako to nije dostupno, upotrijebite otopinu pufera 4 ili 7. NIKADA NE SMIJETE SKLADIŠTITI U (DESTILIRANOJ) VODI!! U slučaju elektroda koje su stalno uronjene, skladištenje nije problem jer su stalno vlažne.

To je jednostavno elektrolit (sol) i namakanjem elektrode za nekoliko sati elektroda će biti u redu, osim ako nije bila suha duže vrijeme.

Osim ispiranja kraja elektrode u vodi, najbolji način da provjerite je li elektroda dovoljno čista je da koristite jednu od naših posebnih otopina za čišćenje. Imamo otopine za čišćenje za specifične primjene, primjerice naša otopina za čišćenje proteina je idealna za svakoga tko uzima pH mjerenja prehrambenih proizvoda, dok će naša otopina za čišćenje ulja ukloniti naftu i masne naslage iz mjernog vrha elektrode koja bi smanjila vrijeme odziva

  • HI 7061 Otopina za čišćenje opće namjene.
  • HI 7073 Otopina za čišćenje proteina
  • HI 7074 Anorganske tvari
  • HI 7077 Otopina za čišćenje ulja i masti

Povremeno očistite elektrodu blagom kiselinom ili profesionalno formuliranim otopinama za čišćenje i, naravno, uvijek ispravno čuvajte svoje elektrode.

Elektrode mogu trajati do 2 godine ako se pravilno održavaju.

pH je ključni parametar za nevjerojatan broj primjena od opće vode do hrane, tla, voća i povrća, krvi, sintetskih proizvoda i mnogih drugih. Za to su proizvođači razvili različite pH senzore za sve glavne primjene. To osigurava jednostavnost korištenja i dulji vijek trajanja elektrode u određenoj primjeni. Različiti tipovi spojeva, elektrolita i materijala koji se koriste u konstrukciji elektroda također su dio dizajna. U nastavku su navedeni tipični savjeti i njihova namjera:

  • Tip sfere: to je najčešći tip koji se nalazi na tržištu jer se uglavnom koristi u laboratorijima na općim tekućinama.
  • Konus: njegov oblik omogućuje lako prodiranje u polutvrde, emulzijske otopine, sir i meso. Uglavnom se koristi u prehrambenoj industriji.
  • Ravan vrh: konstrukcija namijenjena za površinsko mjerenje kao što su koža voća i povrća, kapi uzoraka, ljudska koža itd.
  • Vrh kao nož: sonda omogućuje penetraciju u poluzamrznutu hranu, meso, teško prodiruće prehrambene proizvode ili druge. Dostupne su mnoge druge vrste vrha. Navedeni su najčešći.

S vremenom se spoj, koji je najosjetljiviji dio pH elektrode, može začepiti. To dovodi do toga da odziv elektrode postaje sve tromiji i na kraju ju je nemoguće kalibrirati. S novom Hanninom obnovljivom spojnicom, pomoću obične pincete, jednostavno izvucite 1-2mm (1/8 ”) spoja od tkanine i doslovno ćete imati obnovljenu pH elektrodu. Ovaj se postupak može ponoviti do 15 puta, prije nego se cijelo vlakno izvuče.

Konvencionalne elektrode obično imaju jedan spoj. Ove elektrode imaju samo jedan spoj koji služi za stavljanje referentne elektrode u kontakt s uzorkom. Pod nepovoljnim uvjetima, npr., pod visokim tlakom, visokom temperaturom, jako kiselim ili alkalnim otopinama itd., pozitivni protok elektrolita kroz spoj se često obrne, što rezultira ulaskom otopine uzorka u referentni odjeljak. Ako tako ostavimmo, referentna elektroda će se kontaminirati, što dovodi do potpunog kvara elektrode. Hannin dvostruki spojni sustav, kao što i sam naziv implicira, ima dva spoja, od kojih je samo jedan u kontaktu s uzorkom. Pod nepovoljnim uvjetima vidljiva je ista tendencija ulaska uzorka. Međutim, budući da je sustav referentne elektrode fizički odvojen od srednjeg područja elektrolita, kontaminacija elektrode je minimizirana. To dovodi do dugog vijeka trajanja elektrode. Šanse za oporavak također su veće ako se poduzmu odgovarajuće procedure održavanja.

Uklonite crveno-crni plastični čep ili sklop membrane. Namočite donji 2,5cm u otopinu elektrolita 5 minuta. Isperite membranu elektrolitom i ponovno napunite čistim elektrolitom. Lagano tapkajte strane poklopca membrane kako biste osigurali da mjehurići zraka ne ostanu zarobljeni. Podesite O-prsten unutar poklopca membrane. Sa senzorom okrenutim prema dolje, zavrnite sklop membrane.

Ne, nikada ga nemojte koristiti za skladištenje jer će oštetiti elektrodu.

Senzori / sonde

Platinum senzor: koristite ga u oksidacijskoj reakciji (iznad 500mV) kao što su bazeni i lječilišta, općinska voda za piće. Zlatni senzor: upotreba u smanjenju okoliša (ispod 500mV) kao što su galvanske primjene, rudarska industrija (cijanid).

Sonda je pod polarizacijom s fiksnim naponom od oko 800mV. Polarizacija sonde je bitna za stabilna mjerenja s istim stupnjem točnosti koja se ponavlja. Kada je sonda ispravno polarizirana, kisik se neprestano ” konzumira ” prolaskom kroz osjetljivu dijafragmu i otapanjem u otopini elektrolita koja se nalazi unutar sonde. testeri

Testeri

Možete koristiti bateriju tipa 357 ili LR44.

Kalibracija

Može varirati. Međutim, obavljanjem povremenih provjera sa svježom kalibracijskom otopinom možete odrediti kada i koliko često je kalibracija potrebna.

Obično nije tako često kao pH metar jer nema vanjskog spoja. Najbolje je provoditi povremene provjere sa svježom otopinom za kalibriranje kako bi se utvrdilo kada je potrebno umjeravanje.

Većina Hanna pH mjerača radi na isti način, ali uvijek provjerite što vaš priručnik kaže. Ovdje je prisutan opći pregled postupka umjeravanja. Postavite instrument u kalibracijski način ili pritiskom na tipku CAL ili pritiskom i držanjem tipke ON / OFF dok se na zaslonu ne pojavi CAL.

U ovom trenutku većina brojila će zahtijevati uporabu pufera 7.01, a svi će mjerači prvo morati biti kalibrirani na pH 7 pufer.

Stavite elektrodu u otopinu pufera 7 tako da se donjih 2,5cm elektrode uroni. Hannini mjerači su programirana za automatsko prepoznavanje odabira pufera (provjerite specifikacije proizvoda kako biste saznali koje otopine). Dok mjerač čeka da se mjerenje stabilizira, simbol sata ili simbol pješčanog sata će treptati (na nekim prijenosim mjeračima očitanje će treperit). Ako mjerač ne može prepoznati pufer, na zaslonu će se pojaviti poruka WRONG.

Kada mjerač dosegne stabilno očitanje, automatski će se kalibrirati. Mjerač će tada zatražiti uporabu sljedećeg pufera, zaslon će sada prikazati ‘USE 4.01’.

U tom trenutku izvadite elektrodu iz otopine pufera 7 i isperite je pod mlazom vode (ili deionizirane vode) i stavite elektrodu u otopinu pufera 4.

Još jednom će mjerač pokazati da se očitanje stabiliziralo treperenjem ili prikazivanjem simbola pješčanog sat vremena/sata.

Ne. ORP elektrode ne trebaju kalibriranje s mjeračem kao što je pH. Ipak, ORP elektrode moraju biti kondicionirane prije uporabe. Kada je elektroda nova, upijte vrh u toplu vodu iz slavine. To će poboljšati protok referentnog spoja. Za provjeru funkcije elektrode, uronite vrh u ORP otopinu HI 7021L ili HI 7022L. Očitanje bi trebalo biti +/- 50mV od vrijednosti naznačene na boci. Ako očitanje nije unutar +/- 50mV, potrebna je oksidacijska ili redukcijska obrada s HI 7092 ili HI 7091. Također će pripremiti površinu elektrode i ubrzati početno vrijeme odziva. Budući da su in-line procesne elektrode već u otopini, jednostavan test s HI 7021L ili HI 7022L će vam pokazati stanje elektrode. Ako vaša sonda ne bude dovoljno precizna nakon kondicioniranja i testiranja, slijedite postupak čišćenja.

Da, ali Hanna preporučuje da kalibrirate mjerač prije korištenja.

Otopine

Kao što ćete vidjeti na našoj web stranici, proizvodimo širok raspon puferskih otopina za različite primjene. Međutim, u 99% slučaja puferne otopine 7 i 4 su te koje su potrebne za kalibraciju. Ako mjerite uglavnom u alkalnoj skali, tada možete koristiti pufere 7 i 10, iako pufer 10 nije stabilna otopina kao pufer 4, i stoga ima znatno kraći rok trajanja čim je jednom izložen zraku.

Možete koristiti pufernu otopinu pH 4. Samo stavite nekoliko kapi one unutar kapice da bi elektroda ostala vlažna.

Da, samo pazite da se odmrzne u umivaoniku ako je boca pukla.

Softver

Trenutna verzija ovog softvera je Verzija 5.0. U ovom trenutku softver je kompatibilan samo s računalima koja koriste Windows XP i starije i nisu kompatibilni s Mac računalom. Ako imate stariju verziju softvera HI-92000, možda nije kompatibilna s novijim izdanjima sustava Windows.

Mjerači

“Err 1” je kod pogreške koji označava da je protok svjetla smanjen. Kivetu treba očistiti otopinom i tkianinom za brisanje koja je namijenja za tu uporabu. Ako ovaj postupak nije uklonio vaš kod pogreške, izvor svjetla će trebati očistiti. To treba obavljati jednom godišnje, češće ako je potrebno. Izvor svjetlosti unutar šupljine treba očistiti uz pomoć pamučnog štapića umočenog u alkohol.

Nuliranje i mjerenje treba obaviti u istoj kiveti. Moguće su smetnje zbog kondenzacije ili čestica na zidu kivete. Očistite vanjsku stranu kivete otopinom i tkaninom.

Obratite se tehničkoj podršci i mogu vam pružiti postupak prilagodbe.

Uključite mjerač pritiskom na tipku MODE još jednom. Nakon što se uključi. Pritisnite i držite tipku MODE. Vidjet ćete OFF CAL TEMP Pustite tipku da se pojavi kada vidite TEMP Sada pritisnite tipku Set / Hold za promjenu ° C u ° F. Zatim dvaput pritisnite tipku MODE za povratak u mod za mjerenja.

HI991404 i HI991405 ne rade ispravno kada imate digitalne regulatore. Mjerači snima električne smetnje ili buku od regulatora. Pokušali smo instalirati kondenzator zbog kojeg su radili s tradicionalnim regulatorima, ali to ne funkcionira. Ako imate digitalne regulatore, morate koristiti model HI981504.

Trebate više pomoći?