HANNA Instruments Logo

HACCP -Analiza konditorskih proizvoda

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
 

Konditorski proizvodisu prehrambeni proizvodi bogati šećerom i ugljikohidratima. Razlikujemo slastičarske proizvode i konditorske proizvode od šećera. Konditorski proizvodi od šećerauključuju čokoladu, bombone, lizalice, slatkiše i druge slatke proizvode grickalica.

BOMBONI

Proizvodnja bombona započinje kuhanjem bombonske mase. Šećer se otopi u vodi i doda se škrobni sirup. Ako je unutarnji sadržaj vode u slatkišu previsok, pojavit će se zrna saharoze. Stoga je potrebno pratiti količinu dodane vode. Homogenizirana otopina šećernog sirupa kuha se u vakuumu kako bi se smanjila količina vlage na 0,5 – 2,5%.

Za određivanje vlage Hanna Instruments nudi HI903 Karl Fischer volumetrijski titrator.

  • Karl Fischer volumetrijski titrator HI903

    Zatražite ponudu
    Pogledajte proizvod

Volumetrijski titrator HI903 Karl Fischer je automatski titrator koji nadopunjuje našu široku paletu proizvoda posvećenih učinkovitim i preciznim laboratorijskim analizama. HI903 analiza za sadržaj vode u rasponu od 100 ppm do 100%. Ovaj moćni titrator automatski raspodjeljuje titran, otkriva krajnju točku i izvršava sve potrebne proračune i grafikone.

Nakon vrenja pod vakuumom, masa se ohladi na temperaturu oblikovanja od 80 – 90 ° C pri kojoj je optimalno svojstvo plastičnosti i visoke viskoznosti, a isključena je opasnost od kristalizacije saharoze. Nakon gnječenja, homogena bombonska masa ubacuje se u posudu elevatora koja će pomoću dodatnih valjaka stanjiti ​​i servirati iznad roll aparata. Nakon oblikovanja bomboni se odmah hlade u hladnjacima s mlazom hladnog zraka na temperaturi od 30 – 35 ° C.

Za mjerenje temperature mase slatkiša trebali biste koristiti sklopivi termometar Checktemp® 4 – HI151.

HI151 Checktemp® 4 je sklopivi termistorski termometar koji može mjeriti temperaturu do 300 ° C (572 ° F). Ovi termometri nude brojne napredne značajke, uključujući CAL-Check za internu provjeru elektronike i senzor pokreta koji eliminira potrebu za zatvaranjem i ponovnim otvaranjem sonde kada mjerač uđe u način uštede energije. Checktemp 4 dostupan je u šest različitih boja koje se mogu dodijeliti različitim proizvodima kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija u restoranu, kuhinji ili proizvodnom pogonu.

ČOKOLADA

Proizvodnja kakao proizvoda uključuje proizvodnju kakao mase, proizvodnju kakaa u prahu i kakao maslaca, proizvodnju čokoladne mase i oblikovanje čokolade i ostalih proizvoda od kakaa.

Proizvodnja kakao mase uključuje pečenje kakao zrna 10 do 20 minuta na temperaturi 70-140 ° C. Neposredno nakon toplinske obrade, pržena kakao zrna treba ohladiti na temperaturu od 40-50 ° C kako bi se zaustavio proces toplinske razgradnje kakaa zrna. Zatim se zrna kakaa zdrobe i dodaju smjesi kako bi se dobila čokoladna masa. Čokoladna masa zatim prolazi kroz postupke valjanja i končiranja. Tijekom končiranja smanjuje se sadržaj vode, ali i nekih nepoželjnih tvari poput octene kiseline i aldehida. Nakon končiranja slijedi važan proces u proizvodnji čokolade, a to je temperiranje. Tijekom temperiranja, središta kristala čvrste masti u talini transformiraju se u željeni stabilni kristalni oblik. Postupak temperiranja uključuje zagrijavanje mase na 50 ° C, zatim hlađenje na 29 ° C i ponovno zagrijavanje na 32 ° C. Posljednji značajni postupak u proizvodnji čokolade je hlađenje u kalupima gdje dolazi do skrućivanja u konstantan oblik.

Za mjerenje temperature tijekom proizvodnje čokolade možete je izmjeriti pomoću Foodcare Thermistor Thermometer – HI93501

  • Termistor Termometar

    Termistor Termometar Foodcare – HI93501

    kn 638,00
    Dodaj u košaricu

Dizajniran imajući na umu korisničku funkcionalnost i performanse, HI93501 je vodootporan termistor koji mjeri temperaturu od -50,0 do 150,0 ° C (-58,0 do 302,0 ° F). Baterije uključuju do 4500 sati neprekidne uporabe. CAL Check ™ i sustav za sprečavanje grešaka u bateriji (BEPS) osiguravaju najvišu razinu točnosti i pouzdanosti. Sonda je zamjenjiva i radi s nizom specijaliziranih sondi. Ovaj mjerač može se na zahtjev potvrditi kao sljediv prema NIST standardima.

Ako trebate izmjeriti pH vrijednost tijekom postupka izrade čokolade kako biste optimizirali svoje postupke, upotrijebite pH tester za čokoladu-HI981039.

HI981039 Foodcare pH tester za čokoladu je posebno dizajnirani pH tester za mjerenje pH tijekom postupka izrade čokolade. Ovaj mjerač nudi brojne napredne značajke, uključujući pH elektrodu dizajniranu posebno za čokoladu.

  • Chocolate pH tester

    pH Tester za čokoladu HI981039

    kn 743,00
    Dodaj u košaricu
  • prijenosni digitalni refraktometar

    Digitalni refraktometar za Brix analizu u hrani – HI96801

    kn 1.350,00
    Dodaj u košaricu

Vrlo često bi u konditorskim proizvodima trebali znati koncentraciju šećera. To se lako može izmjeriti s našim HI96801 digitalnim refraktometrom za Brix analizu u hrani.

HI96801 je robusni, prijenosni digitalni refraktometar za prehrambene proizvode koji je dizajniran za izvještavanje o sadržaju šećera u vodenim otopinama kao% Brix. HI96801 izvještava o rezultatima s točnošću od ± 0,2% Brix. Rad mjerača pojednostavljen je sa samo dva gumba: jedan je gumb za kalibraciju destiliranom ili deioniziranom vodom, a drugi za mjerenje. Sva očitanja se automatski nadoknađuju za promjene temperature u skladu s ICUMSA Metodom i prikazuju se u roku od 1,5 sekunde odziva. Zabrtvljene kristalne prizme od stakla i nehrđajućeg čelika se lako čiste. Samo obrišite mekom krpom kako biste se pripremili za sljedeći uzorak.

Autor: Tajana Frančić, mag.nutr.

Neka ideja?

Pregledajte ostale postove

Prijava

Prijavite se na svoj račun ili ga kreirajte odmah kako biste pristupili našem ekskluzivnom sadržaju.