HANNA Instruments Logo

Drage biljke pratiti ću svaki vaš udah!

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
 

Treba li biljkama kisik kako bi preživjele?

Odgovor je vrlo jednostavan: DA!

Biljke trebaju kisik kako bi preživjele, a stanice biljaka neprestano koriste kisik. U određenim uvjetima, stanice biljaka trebaju unositi više kisika iz zraka nego što su same sposobne proizvesti.

Znamo da su biljke sposobne proizvoditi kisik fotosintezom, ali zašto biljke uopće trebaju kisik?

Razlog je u tome da biljke dišu, jednako kao i sisavci, uključujući i ljude.

Respiracija ne podrazumijeva samo “disanje”. To je proces koji koriste sva živa bića za oslobađanje energiju koju koriste u svojim stanicama. Respiracija kod biljaka je poput obrnute fotosinteze: umjesto dobivanja energije proizvodnjom šećera i oslobađanje kisika, stanice biljke oslobađaju energiju za vlastitu upotrebu razgradnjom šećera i iskorištavanjem kisika. Životinje unose ugljikohidrate putem hrane koju jedu i njihove stanice kontinuirano oslobađaju energiju pohranjenu u hrani kroz respiraciju. Biljke, s druge strane, stvaraju vlastite ugljikohidrate kroz proces fotosinteze i njihove stanice respiracijom troše te iste ugljikohidrate. Kisik je esencijalan za biljke jer je zbog njega proces respiracije učinkovitiji (poznato kao aerobno disanje).

Stanice biljke neprestano respiriraju. Kada su listovi osvjetljeni, biljke proizvode vlastiti kisik. Ali, kada ne postoji pristup svjetlu, primjerice noću, većina biljaka više respirira nego što provodi fotosintezu i upravo zato moraju uzimati više kisika nego što ga mogu proizvesti.

Korijenje, sjeme i ostali dijelovi biljke koji ne provode fotosintezu, također trebaju kisik. To je dio razloga zbog kojeg se korijeni mogu “utopiti” u preplavljenom tlu.

Mogu li biljke živjeti bez kisika?

Možete li Vi? Ne.

Je li moguće da biljke prežive samo na kisiku koji proizvode tijekom fotosinteze? U određenim uvjetima, u vremenu i na mjestima gdje fotosintetiziraju brže nego što respiriraju.

FOTOSINTEZA 1 na 1

Svjesni smo kako se odvija fotosinteza i način na koji biljke proizvode kisik. S obzirom da je opće poznato da biljke tijekom ovog procesa unose ugljikov dioksid i oslobađaju kisik u atmosferu, možda je iznenađujuća činjenica da biljke trebaju kisik kako bi preživjele.

Pojednostavljeno, u procesu fotosinteze, biljke uzimaju CO2 (ugljikov dioksid) iz zraka i kombiniraju ga s vodom koja se apsorbira kroz korijenje. One koriste energiju iz sunčeve svjetlosti za pretvaranje sastojaka u ugljikohidrate (šećeri) i kisik i oslobađaju dodatni kisik u zrak.

6CO2 + 6H2O + sunčeva svjetlost→ C6H12O6 (šećeri) + 6O2

Upravo zato su šume pluća našeg planeta i one su glavni izvor kisika u atmosferi, te mogu pomoći u održavanju niske razine CO2 u atmosferi.

Dakle, što je zapravo otopljeni kisik? Otopljeni

Otopljeni kisik se odnosi na razinu slobodnog, nepovezanog kisika prisutnog u vodi i ostalim tekućinama. To je važan parametar u procjeni kakvoće vode zbog utjecaja na organizme prisutne u vodi. Nepovezani kisik ili slobodni kisik (O2) je kisik koji nije vezan ni za jedan drugi element. Otopljeni kisik je prisutan u obliku slobodnih O2 molekula u vodi. Vezana molekula kisika u vodi (H2O) nalazi se u spoju i ne ubraja se u razinu otopljenog kisika. Pokušajte zamisliti da se molekule slobodnog kisika otapaju u vodi na isti način kao što se to događa sa solju i šećerom kada se miješaju.

Na razinama od oko 5 mg/L otopljenog kisika, voda za navodnjavanje se smatra rubno prihvatljivom za zdravlje biljaka. … Ako postoji značajan manjak otopljenog kisika, ispod 0,5 mg/L, voda je anoksična. Niti jedna biljka ili životinja ne može preživjeti u anoksičnim uvjetima.

Što utječe na otopljeni kisik?

• Tlak – atmosferski i hidrostatski
• Temperatura
• Salinitet
• Vlažnost

Kako možemo mjeriti otopljeni kisik, skraćeno D.O.?

  • Stolni mjerači
  • Prijenosni mjerači
  • Procesna kontrola

Prijenosni D.O. mjerači

Prijenosni mjerači omogućuju dovođenje mjernog instrumenta do uzorka. Hanna Instruments nudi prijenosne mjerače s karakteristikama i performansama stolnih mjerača.

Ako želite zakoračiti u budućnost, zaboravite prošlost, a ako želite dobiti mjerenja, bolje je da ih napravite brzo.

Spasite se gnjavaže, odaberite optičko mjerenje!

HI98198 prijenosni optički mjerač otopljenog kiska (opdo) korak je u budućnost koji vam je sada potreban!

HI98198 koristi luminiscentnu optičku metodu za mjerenje otopljenog kisika u vodi i otpadnim vodama.

Ovaj profesionalni, vodootporni mjerač u skladu je sa IP67 standardima i mjeri:

  • DO
  • Barometarski tlak
  • tlak
  • BPK
  • Temperaturu

HI98198 je opremljen s digitalnom optičkom sondom, Smart Caps-om sa ugrađenim RFID čitačem u prilagođenom termoformiranom robusnom kovčegu s priborom.

Prednosti: HI98198 optički mjerač otopljenog kisika ima mnoge prednosti u odnosu na ostale galvanske i polarografske mjerače otopljenog kisika. Za ovaj mjerač se koristi HI764113 robusna optička sonda otopljenog kisika za mjerenje otopljenog kisika i ona ima sljedeće prednosti:

  • Bez membrana
  • Bez elektrolita
  • Bez potrošnje kisika
  • Bez ovisnosti o protoku i minimalne brzine protoka
  • Brza i stabilna očitanja
  • Minimalno održavanje

HI98193 vodootporni prijenosni mjerač otopljenog kisika i mjerača BKP

HI98193 je robustan, prijenosni mjerač otopljenog kisika (DO) dizajniran za zahtjevne primjene. Ovaj profesionalni, vodootporni mjerač u skladu je sa IP67 standardima i mjeri DO, barometarski tlak, BPK i temperaturu. HI98193 se isporučuje u kompletu sa svim dodacima za obavljanje DO mjerenja upakiranim u izdržljivu torbu.

HI9146 prenosivi mjerač otopljenog kisika

HI9146 je robusan, prenosivi mjerač otopljenog kisika dizajniran na način da pruži laboratoriju preciznost i točnost u surovim okolišnim i industrijskim čimbenicima. Ovaj mjerač nudi mnoge značajke uključujući automatsku kalibraciju, automatsko otkrivanje krajnjih točaka, kompenzaciju za temperaturu, salinitet i visinu. HI9146 je opremljen s polarografskom sondom, PTFE membranama, elektrolitnom otopinom za punjenje u robusnom kovčegu.

Otopljeni kisik u hidroponskim otopinama nutrijenata

Ako imate ili planirate hidroponski način uzgoja ili ste neprestano znatiželjni i željni novih saznanja, došli ste na pravo mjesto!

U hidroponskom sustavu uzgoja podrazumijeva se okruženje bez tla i dobivanje svih bitnih hranjivih sastojaka iz hranjivih otopina. Ove hranjive otopine se pomno prate zbog pH, EC/TDS i koncentracija specifičnih nutrijenata. Međutim, jedan od parametara koji se često zanemaruje je kisik.

Kisik je esencijalan za razvoj zdravog korijenskog sustava kako za aerobno disanje korijena, tako i za potporu zajednici korisnih aerobnih bakterija u području korijena.

Nedovoljne razine kisika u korijenju će dovesti do smanjenog razvijanja korijenja, limitirane apsorpcije nutrijenata i povećane populacije neželjenih bakterija i gljivica, što rezultira stresom biljaka.

Hidroponski sustavi se mogu graditi i projektirati na razne načine, ali neki od najzastupljenijih uključuju:

  • kultura duboke vode gdje su korijeni uronjeni u hranjivu otopinu;
  • sustavi aeroponike, gdje korijeni rastu u zraku i zamagljuju se hranjivom otopinom;
  • NFT; tehnika hranjivog filma, gdje su sami krajevi korijena u dodiru s površinom navlaženom hranjivom otopinom;
  • kap po kap ili pasivni sustavi za navodnjavanje, gdje biljni korijeni rastu u inertnim medijima poput kakaovog treseta, kamene vune ili perlita, a hranjiva otopina polako kaplje kroz njih.

U vrstama sustava u kojima je korijenje uronjeno, prozračivanje hranjive otopine neophodno je kako bi se osigurao zdrav razvoj korijena.

Preporučuju se razine otopljenog kisika (DO) od 5 mg/L i više, jer su razine ispod ove štetne i mogu biti fatalne za biljke.

Međutim, koncentraciju DO od 5 mg/L teško je održavati u okolišu staklenika. Kako se temperatura vode povećava, topljivost kisika opada.

Povišene temperature u staklenicima rezultiraju niskom topljivošću DO, kao i većom respiracijom korijena i potrošnjom kisika. Koncentracije DO veće od 5 mg/L mogu se održavati prozračivanjem. Prozračivanje se može postići uporabom zračnih pumpi i difuzora kisika, dodavanjem kemikalija poput vodikovog peroksida, ozona ili fizički, brzim miješanjem.

Je li moguće povećati otopljeni kisik u hidroponskom sustavu?

DA! Količinu dostupnog kisika u hidroponskom sustavu možete povećati osiguravajući dobru prozračnost u korijenskoj zoni biljaka. Jedan od načina da se to učini je upotreba uzgajajućih medija poput kamenja, perlita ili kokosovih treseta.

Procesom prezasićenja vode za navodnjavanje do 10 mg/L DO zračnom pumpom i zračnim kamenom možete osigurati održavanje D.O. na razini od 5 mg/L ili više nakon dodavanja hranjivih sastojaka i hranjive otopine kroz kap-po-kap navodnjavanje vašeg staklenika.

Je li voda obogaćena kisikom dobra za biljke?

Hiper-oksigenacija vode za navodnjavanje ima brojne prednosti

Hiper-oksigenacija također povećava toleranciju biljaka na soli i salinitet. Hiperoksigenirana voda povećava unos hranjivih sastojaka i učinkovitost pretvorbe što poboljšava i potiče zdrav rast korijena. … Istraživanja pokazuju da veća razina otopljenog kisika u zoni korijena većine usjeva rezultira većom masom korijena. Biljka s više korijenske mase raste zdravije i brže.

Kao što znamo, voda je polarna molekula. Natrijev klorid će se razdvojiti na natrijeve (Na +) i kloridne (Cl-) ione.

Kako se salinitet povećava, bit će manje mjesta za reakciju nepolarnog kisika (O2).

Želim sve i želim to sada:

Sigurno mislite nešto poput:

Mogu li izvršiti što više mjerenja u jednom uzorku ili izvršiti vrlo trenutna mjerenja koja će obuhvatiti niz osnovnih parametara hidroponije?

DA, MOŽETE!

HI98194 je vodootporni prijenosni multiparametarski mjerač koji prati do 12 različitih parametara kvalitete vode, uključujući 6 izmjerenih i 6 izračunatih. Mikroprocesorska sonda s više senzora omogućuje mjerenje ključnih parametara, uključujući:

  • pH
  • ORP
  • EC vodljivost
  • otopljeni kisik
  • i temperatura.

Sonda očitanja digitalno prenosi na mjerač, gdje se mogu prikazati i zabilježiti podatkovne točke.

HI98194 se isporučuje sa svim potrebnim dodacima i zapakiran je u izdržljiv prijenosan kovčeg.

12 parametarski matrični prikaz

Brza sonda s više senzora

Kalibracija

Pobjednik uzima sve! Mislimo na mjerenja ...

HI9829

HI9829 je vodootporni prijenosni multiparametarski mjerač koji prati do 14 različitih parametara kvalitete vode. Mikroprocesorska sonda s više senzora omogućuje mjerenje, uključujući ključne parametre:

  • pH,
  • ORP,
  • EC vodljivost,
  • otopljeni kisik,
  • zamućenost,
  • amonijak,
  • klorid,
  • nitrat,
  • i temperatura.

Sonda očitava digitalno s opcijama bilježenja podataka dok je odvojena od mjerača.

Opcionalni GPS omogućuje praćenje lokacije mjerenja. Kompletni sustav jednostavan je za postavljanje i jednostavan za korištenje. HI9829 je vrlo prilagodljiv i isporučuje se sa svim potrebnim dodacima, pakiran u izdržljivi kovčeg za nošenje.

Laboratorijski stolni istraživački metri iz serije HI5000

HI5421 je naš najnapredniji stolni mjerač otopljenog kisika (DO) s ugrađenim najnovijim mikroprocesorom koji donosi iznimne značajke i performanse za najzahtjevnijeg korisnika. Ovi su mjerači u potpunosti prilagodljivi potrebama korisnika. Ovi istraživački mjerači imaju brojne značajke, uključujući:

  • Isporučuje se s tanko dizajniranom polarografskom sondom tipa Clark promjera 12 mm
  • Jednostavno za upotrebu dok vas vode kroz svaki aspekt rada
  • Veliki LCD u boji koji je lak za očitanje
  • Dostupna usluga tvorničke kalibracije
  • Kapacitivna dodirna tipkovnica koja se lako čisti
  • Zapisivanje i USB veza za upravljanje podacima

edge DO mjerači

Svestrani edge® DO metri su tanki, samo 12 mm, i mogu se koristiti kao stolni mjerači, prijenosni ili kao zidni nosači kako bi se uštedjelo dragocjeno mjesto na random stolu. Edge HI2040 isporučuje se sa sondom otopljenog kisika visoke performanse.

edge mjerači uključuju:

  • Kapacitivna dodirna tipkovnica
  • Digitalna DO sonda s ugrađenim temperaturnim senzorom
  • Ugrađena punjiva baterija
  • USB flash drive za povezivanje s računalom

Obitelj edge mjerača uključuje verzije s više parametara i namjenske verzije koje mjere samo DO.

Autor: Nives Vinceković Budor, dipl. kem. ing.

Neka ideja?

Pregledajte ostale postove