+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

CIP čišćenje

Bolesti uzrokovane hranom jedan su od najčešćih zdravstvenih problema modernoga društva. U nastojanju da se smanje te bolesti, potrebno je nadzirati proizvodnju hrane. Čistoća je među osnovnim smjernicama za preradu hrane kako bi se osigurala usklađenost s brojnim sigurnosnim zahtjevima. Veliki prerađivači hrane koriste čišćenje na mjestu, tzv. CIP sustavi, koji omogućuju čišćenje procesnih strojeva bez potpunog rastavljanja opreme. Za razliku od konvencionalnih čišćenje sustava gdje proizvodnja mora mirovati tijekom rastavljanja, čišćenja i ponovne montaže, CIP sustavi omogućuju da proizvodni procesi teku kontinuirano. Dodatna korist za CIP sustave su niži troškovi proizvodnje jer nema potrebe za ručnom intervencijom. Budući da je minimalan ljudski angažman, voda i kemikalije koje se koriste za proces CIP-a treba pratiti kako bi se osiguralo da su prikladni za čišćenje.

Tvrdoća vode

Tvrdoća vode uzrokovana je koncentracijom otopljenih iona, pretežno kalcija i magnezija. Tvrdoća u vodi predstavlja značajan problem u CIP sustavima jer može utjecati na učinkovitost sanitarija i ostalih agresivnih deterdženata. Tvrdoća vode također je važna pri izboru materijala CIP opreme i procesne opreme. Skaliranje uvelike smanjuje učinkovitost i čišćenje prema tome povećava troškove rada. Kao rezultat toga, izbor i koncentracija kemikalija koje se koristi za čišćenje, mora biti određena na temelju stupnja tvrdoće vode. U okolnostima kada tvrdoća prelazi 100 mg / L, koncentracija kemikalija u otopinama za čišćenje mora se povećati. Međutim, ako je tvrdoća veća od 500 mg / L, voda se mora obraditi s omekšivačem poput fosfata ili EDTA. Omekšivači se dodaju deterdžentima, a glavni sastojci tvrdoće su: kalcij i magnezij. Uklanjanjem kalcija i magnezija iz vode, sredstva za pranje i sanitarije mogu djelovati učinkovito. Optimalni i učinkoviti CIP sustavi u konačnici moraju kontrolirati tvrdoću izvora vode.

HI96735 prijenosni fotometar za ukupnu tvrdoću vode

Postrojenje za preradu prehrambenih prozivoda mora pratiti tvrdoću vode u svojim CIP sustavima. Treba povremeno mjeriti tvrdoću vode za procjenu učinkovitosti procesa čišćenja i da li je omekšavanje vode potrebno. Hanna Instruments predlaže HI96735 prijenosni fotometar za ukupnu tvrdoću. HI96735 opremljen je za mjerenje niske, srednje i visoke koncentracije tako da je kupac bio u stanju točno izmjeriti svoju vodu prije i nakon omekšavanja.

Značajka Timer je uvelike korisna jer omogućuje korisniku da poduzme točna mjerenja po određivanju vremena reakcije. Također korisnici cijene ovaj uređaj zbog doslijednosti koja se očituje u značajci zaključavanje, što osigurava da kivete budu postavljene na isti položaj tijekom svakog mjerenja. Umjeravanje HI96735 provodi se pomoću dvije kivete sa CAL CHECK ™ standardima. Sveukupno, korisnici su zadovoljnni s HI96735 jer pruža jednostavan, ali učinkovit način za određivanje tvrdoće vode.