+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

Fotometar za određivanje reducirajućih šećera u vinu- HI83746

Šećer je bitna komponenta u proizvodnji vina. Tijekom alkoholne fermentacije, kvasac konzumira šećere koji se nalaze u soku od grožđa, ili moraju, i pretvaraju ga u etilni alkohol i ugljični dioksid. U slučaju određenih stilova vina kao što su poluslatko ili desertno vino, neko šećer ostaje poslije fermentacije. Ovaj rezidualni šećer može poslužiti za postizanje slabijeg karaktera konačnoj mješavini ili igra ulogu u mikrobiološkoj stabilnosti.

Primarni fermentirani šećeri koji se nalaze u grožđu su glukoza i fruktoza. Ova dva jednostavna šećera također su poznata kao reducirajući šećeri jer sadrže funkcionalne skupine koje se mogu oksidirati pod određenim uvjetima. Nakon reakcije s viškom lužnatog tartarata (Fehling reagensi), sadržaj redukcijskih šećera može se odrediti kolorimetrijski. Fehlingova metoda nije točno određivanje, već indeks redukcijske koncentracije šećera, jer reakcija ovisi o količini i vrsti reducirajućih šećera prisutnih. Kada je sadržaj redukcijskog šećera poznat na početku fermentacije, potencijalni stupanj alkohola može se procijeniti množenjem koncentracije šećera (u g / L) za 0,06.