+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

Opis

Mliječni proizvodi su važan dio ljudske prehrane. Izvor su visoko kvalitetnih proteina i dobar su izvor vitamina kao što su A, D i B-12 te minerala poput kalcija, magnezija, kalija, cinka i fosfora. U Sjedinjenim Američkim Državama se drastično promijenio način konzumacije mliječnih proizvoda. Od 1970.-ih, potrošnja mlijeka po stanovniku u Sjedinjenim Državama se kontinuirano smanjuje, dok je potrošnja ostalih mliječnih proizvoda, kao što što su sir, jogurt i kiselo vrhnje, u stalnom porastu. Ovaj pomak u potrošnji zahtijevao je i porast u proizvodnji mliječnih proizvoda.

Bez obzira na krajnji proizvod, kvaliteta mlijeka i vrhnja koji se koriste u proizvodnom procesu ima značajan utjecaj na kvalitetu konačnog proizvoda. Svježe mlijeko bi trebalo imati pH vrijednost između 6.7 i 6.5 te titracijsku kiselost od 0.10 do 0.25% mliječne kiseline. Vrijednosti dobivene izvan ovih raspona mogu ukazivati na potencijalnu bolest krava ili mikrobiološko kvarenje uslijed kontaminacije ili nepravilnog skladištenja. Prisutnost nepoželjnih bakterija će konvertirati šećer u mlijeku u mliječnu kiselinu te izazvati kvarenje ; međutim, pH vrijednost mlijeka dulje ostaje očuvana zahvaljujući prirodnim solima kojima je bogato, kao što su citrati, fosfati i laktati. Velika količina kiselina se stvara čak i prije nego se uoči promjena pH vrijednosti. Stoga je neophodno pratiti oba parametra, pH vrijednosti i kiselost kako bi se moglo pravilno procijeniti mikrobiološko kvarenje.

PRIMJENA

Iz poduzeća koje proizvodi specifične sireve i jogurte kontaktirali su Hanna Instruments da se informiraju na koji način mogu mjeriti pH i kiselost mlijeka te finalnih proizvoda. Obzirom da kupuju sirovo, nepasterizirano mlijeko za svoje sireve, kvaliteta sirovog mlijeka im je posebno važna. Proizvođači su vršili ručne titracije za kiselost pomoću fenolftaleina kao indikatora u boji, ali su bili nezadovoljni ponovljivošću i konzistentnošću rezultata. Odlučili su prestati vršiti ručne titracije s indikatorom boje i početi vršiti automatsku titraciju s završnom točkom pH 8.3. Obzirom da u točki pH 8.3 fenolftalein mijenja boju od bezbojne do blijedo ružičaste, titracija do pH točke 8.3 će i dalje biti u skladu sa svojim standardnim postupkom, bez obzira na subjektivni doživljaj boje indikatora kod krajnje točke. Automatizacijom ove metode se otklanja mogućnost pogreške u radu uslijed vizualnog uočavanja završne točke.
Hanna Instruments preporuča HI84529 mini – titrator za mjerenje kiselosti i pH u mliječnim proizvodima. HI84529 je automatski jednoparametarski titrator i pH metar u jednom, a u cjenovnom je rangu kao stolni, laboratorijski pH metri. HI84529 mini – titrator korisniku nudi na izbor fiksnu vrijednost pH od 8.0 – 8.7. HI84529 ima dva mjerna područja za optimalnu točnost. Nisko mjerno područje je u rasponu od 0.01 do 0.20% mliječne kiseline s točnošću od ± 0.01,a visoko mjerno područje u rasponu od 0.1 do 2.0% mliječne kiseline s točnošću od ± 0.1. Ovaj instrument posjeduje klipnu pumpu koja može vršiti dinamičko doziranje, što jamči bolju rezoluciju kod završne točke titracije nego što je moguće postići koristeći ručnu biretu.

Mini – titrator HI84529 uključuje posebno dizajnirane elektrode za pH i kiselost,a to su FC260B polućelija i HI5315 referenta polućeliju. FC260B izrađena je od stakla otpornog na niske temperature za brži odziv i veću stabilnost na temperaturama na kojima se čuvaju mliječni proizvodi. HI5315 referentna elektroda posjeduje otvoreni spoj kojeg neće začepiti masti i proteini prisutni u mliječnim proizvodima. Kalibracija se može vršiti u do 3 točke, pomoću četiri unaprijed definirana pufera pH vrijednosti: 4.01, 7.01, 8.30 i 10.01. Ove vrijednosti su definirane u skladu s očekivanim vrijednostima za svježe mlijeko, sir i jogurt nakon fermentacije te krajnju vrijednost za titracijsku kiselost.
Ovaj instrument je jednostavan za korištenje i idealan za rutinska mjerenja. U ” Vodič” načinu rada korisnik može slijediti svaki korak mjerenja, čime se osigurava pravilna priprema uzoraka i mjerenje. Hanna ekskluzivna CAL Check ™ značajka upozorava korisnika o svim potencijalnim problemima tijekom kalibracije, kao što su prljava elektroda ili kontaminirana puferska otopina te osigurava provjeru stanja elektrode nakon kalibracije. Uz pomoć ove značajke, lako se provjerava da li je elektroda u ispravnom stanju i da li je kalibracija dobro provedena. Mjerenje uzorakaprema volumenu ili težini je olakšano upotrebom ovog mini – titratora gdje se jednako lako mjere tekući (mlijeko), čvrsti i polučvrsti uzorci (sir i jogurt). Konačno, jednostavno se može pratiti tijek i sljedivost analiza što je omogućeno zahvaljujući internoj memoriji za zapis podataka. Sve u svemu, HI84529 titrator je idealno rješenje za testiranje pH i titracijske kiselosti.