+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

Zrele rajčice mogu se koristiti za izradu raznih jela i procesirane hrane, kao što su pizza umak, salse i kečap. Da bi se osigurala kvaliteta istih, kvaliteta sirovina je izuzetno važna. To znači da rajčice trebaju dostići određenu zrelost prije nego što se mogu koristiti za obradu.

Boja je jedan od načina kako bi se utvrdila zrelost. To je subjektivan doživljaj i kako takav može dovesti do nepreciznog određivanja zrelosti. Boja rajčice također varira o vrsti rajčice. Manje subjektivan i točniji način određivanja zrelosti rajčica je mjerenje pH rajčice. Za zrele rajčice, optimalna pH vrijednost je oko 4,6. Međutim, u obrađenoj hrani, pH treba biti ispod pH 4,6, kako bi se izbjegao rast patogena i mikroba. Proizvođači hrane teže da pH vrijednost bude oko 4,2 zbog same sigurnosti hrane. Rajčice zrenjem postaju kiselije. Često se rajčice ne beru za uporabu u prerađenoj hrani dok su ne prezriju. Ako rajčice imaju pH veći od 4,2 u trenutku berbe, najčešće se dodaje limunska kiselina kako bi se pH snizio. Dodatni kemijski trošak ovog postupka zakiseljavanja može se smanjiti ako se rajčica bere u optimalnom vremenu zrenja.

Uzgajivač rajčice i umaka kontaktirao je Hanna Instruments i izrazio interes za dobivanje pH metra za testiranje zrelosti rajčice u svojim staklenicima, kao i na završnimumacima. Želio bi  povećati učinkovitost svojeg procesa proizvodnje, mjerenjem pH kako bi odredio idelanu zrelost prije samoga branja. Također je htio izmjeriti pH u svojim umacima prije konzerviranja kako bi provjerio da su u ispravnom pH  rasponu čime spječava kvarenje i povećava trajnost krajnjeg proizvoda. Kupac je u potrazi za prijenosnim uređajem s kojim može provjeriti pH rajčice na biljci, ali ga isto tako može koristiti za izravno mjerenje pH u svom konačnom proizvodu.

Hanna preporučuje HI 99161 prijenosni HACCP pH metar za hranu sa FC202D pH elektrodom. Uređaj je malen, prijenosni i vodootporni. FC202D elektroda je posebno izrađena za upotrebu u prehrambenoj industriji. Izrađena je od plastike tako da zadovoljava FDA propise za neposredan dodir s hranom. 

Konusni oblik vrha elektorde omogućuje da lagano prodre u rajčica, a otvoreno čvorište pruža visoko područje kontakta s rajčicom, izbjegavajući potrebu za  homogeniziacijom rajčice za analizu. Uz ovaj oblik, potrebno je samo prerezati rajčicu, umetnuti elektrodu i očitati vrijednosti pH. Ova pH elektroda ima ugrađeni temperaturni senzor i gelom je punjena, što je idealno za korištenje na terenu.