+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

Vino je u mnogim svjetskim kulturama tisućama godina poznato kao nezaobilazan segment slavlja. Porijeklo vinarstva prethodi povjesnim zapisima, a arheolozi su otkrili da se vino proizvodilo i prije 8000 godina. Sam proizvodni proces vina je uglavnom ostao nepromijenjen, no inovacije u tehnologiji su omogućile vinarima da usavrše svoje tehnike sa ciljem poboljšanja kvalitete svojih proizvoda.

Mnogi napreci u vinarstvu su direktno povezani sa kemijom. Analitički instrumenti napravljeni za analizu vina omogućavaju vinarima veću kontrolu nad procesom proizvodnje. Od grožđa do butelje, mjere se mnogi parametri koji pružaju neophodne informacije o kvaliteti. Neki od najbitnijih parametara su pH vrijednost, ukupne kiseline, slobodni i ukupni sumpor dioksid, reducirajući šećeri i otopljeni kisik. pH vrijednosti utječe na sposobnost vina da inhibira rast mikroorganizama i spriječi kvarenje vina. Također, pH utječe na proces malolaktičke fermentacije, koja mijenja postignutu kiselost vina.

Jedan od parametara koji je najosetljiviji na promjenu pH vrijednosti je sumpor dioksid. Sumpor dioksid štiti vino od kvarenja tako što sprečava rast bakterija. No, vinari trebaju pažljivo dodavat sumpor dioksid da bi se rast bakterija kontrolirao, a da se pritom ne naruši okus vina do čega može doći dodavanjem prevelike količine sumpor dioksida. Sumpor dioksid se u vinu može naći u različitim kemijskim oblicima, svi su ovisni o pH i variraju u svojoj sposobnosti kontroliranja bakterija. Mjerenjem pH vrijednosti prije dodavanja sumpor dioksida, vinari mogu izračunati točnu količinu sumpor dioskida koju je potrebno dodati te predvidjeti koji od kemijskih oblika će biti prisutan u vinu.

Razina pH se često regulira kako bi se promijenile senzorske osobine vina uključujući izgled i miris. Gotovo vino najčešće ima pH vrijednost između 2.9 i 4.0. Vino na donjoj granice ovog raspona (<3.6) manje je sklono razvoju baterija i oksidaciji. Ovisno od vrsti vina i stilskom izboru, optimalna pH vrijednost vina se može mijenjati. Općenito govoreći, bijela vina bi trebala imati pH vrijednost između 2.9 i 3.3, s crna između 3.3. do 3.5. Vina niže pH vrijednosti imaju oštar, opor okus u poređenju sa vinima koja imaju višu pH vrijednost, koja su slabijeg okusa. Međutim, vina sa jako niskom pH vrijednošću (<2.9) često budu izrazito kisela. pH vrijednost gotovog vina takođe može utjecat na njegovu boju, pigmentni spojevi u vinu iskazuju različite nijanse boje ovisno od pH. Iako je pH parametar koji se jednostavno, brzo i lako određuje, mnoge male vinarije nemaju dovoljno prostora za instrumente ili im je oprema za testiranje previše robusna. [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label="Row"][et_pb_column type="4_4"][et_pb_text admin_label="Text" background_layout="light" text_orientation="justified" use_border_color="off" border_color="#ffffff" border_style="solid"]

Primjena

Vinarija koja je tek počela s radom i proizvodnjom vina je kontaktirala Hanna Instruments radi kontrole najkritičnijeg parametra u vinu – pH. Tragali su za rješenjem koje bi im osiguralo brza i točna mjerenja. Klijent nije imao odgovarajuću laboratoriju i trebali su prenosiv uređaj koji ne zauzima mnogo prostora i koji je jednostavan za rukovanje.

Hanna Instruments kao rješenje nudi HI10482 HALO™ pH elektrodu sa CPS sustavom (sustav sprečavanja začepljenja) i Bluetooth™ tehnologijom. HI10482 HALO™ pH elektorda je dizajnirana za vino, ima otvoren spoj, lako se čisti i ima brzo vrijeme odziva tijekom mjerenja. Otvoreni spoj sprečava sedimente iz vina da začepe elektrodu, šti može izazvati netočna očitanja.
Serija HALO™ pH elektroda posjeduje Bluetooth™ pametnu tehnologiju koja omogućava bežični pristup elektrode uz pomoć besplatne „Hanna Lab App“ aplikacije. “Hanna Lab App” pretvara svaki kompatibilni IOS uređaj, uključujući iPhone, iPad ili iPod Touch u potpnuno funkcionalan pH metar. Aplikacija posjeduje kontekstualnu pomoć, koja je uvijek dostupna prilikom sinkronizacije sa elektrodom. Ova aplikacija se može besplatno preuzeti i sadrži demo način rada koji korisnicima osigurava proučavanje dostupnih značajki bez upotrebe elektrode. Također, omogućen je zapis podataka na svaki kompatibilni IOS uređaj a jedina limitirajuća činjenica u pohrani podataka je količina slobodne memorije samog IOS uređaja.

Elektroda je klasičnih dimenzija, ne zauzuma prostor kao standardni mjerači, što uvelike omogućava korisniku jednostavno odlaganje i u vinarijama bez laboratorija.

Sve u svemu, HI10482 HALO™ pH elektroda služi vinarima za kontrolu razine pH vrijednosti vina tijekom cijelog proizvodnog procesa vina, osiguravajući pritom kvalitetan krajnji proizvod.