+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

Važnost askorbinske kiseline

Askorbinska kiselina, obično poznata kao vitamin C, važan je organski spoj koji se koristi u prehrambenoj industriji. Kao prirodni antioksidans, askorbinska kiselina pomaže u apsorpciji željeza i ima važnu enzimsku funkciju gdje kao elektron-donor, reducira najbliži kisik. Smanjenjem količine kisika u svom neposrednom okruženju, askorbinska kiselina učinkovito inhibira proizvodnju slobodnih radikala. Ona se prirodno nalazi u raznom voću, ali se obično dodaje tijekom proizvodnje i skladištenja voćnog soka za poboljšanje okusa, estetike, ali i povećava hranjivu vrijednost voćnog soka. U postupku skladištenju soka, askorbinska kiselina može se razgraditi tijekom određenog vremenskog perioda zbog prisutnosti otopljenog kisika. Ta degradacija može se odgoditi tijekom nekoliko sati ili tjedana, ovisno o uvjetima kao što su temperatura, svjetlost, propusti tijekom pakiranja i pH. Eventualno, oksidacijom askorbinske kiseline i drugih kemijskih vrsta mpože dovesti do stvaranja smeđe boje pigmenata u proizvodu. Askorbinska kiselina tijekom degradacije zbog otopljenog kisika utječe ne samo na estetska svojstva soka, već može djelovati kao preteča stvaranja neželjenih aldehida, koje utječu na njegov miris i okus. Nekoliko metoda se može upotrijebiti da se smanji količina otopljenog kisika sadržanog u posudama, kao što u vakuum-odzračivanje, propuštanje plina i membransko odzračivanje. Sa razumijevanjem značaja otopljenog kisika u sadržaju voćnih sokova, proizvođači mogu poboljšati ukupnu kvalitetu proizvoda.

HI98196 prijenosni mjerač otopljenog kisika

Proizvođač soka od naranče zainteresiran je za praćenje raznih parametara, uključujući pH, temperatura i otopljeni kisik. Posebno su zabrinuti za vrijednost koncentracije otopljenog kisika u odnosu na pakiranje proizvoda. Smatraju da propusnost spremnika može utjecati na koncentraciju otopljenog kisika tijekom vremena. Njihovi početni eksperimenti će pratiti proizvod u različitim materijalima za pakiranje na različitim temperaturnim rasponima u razdoblju od nekoliko tjedana. Njihovi konačni pokusi će pratiti proizvod tijekom dostave i distribucije. U konačnici kupa je u potrazi za prijenosnim i pouzdanim uređaj za mjerenje otopljenog kisika u svojim kontejnerima za sok.

Hanna Instruments preporučuje vodootporni HI98186 prijenosni mjerač otopljenog kisika. Kupac posebno cijeni dnevnik zapisa, dopuštajući im da snime do 400 uzoraka otopljenog kisika i pomoć u brzini cjelokupnog snimanje podataka. Kupac je također bio zadovoljan jer se podaci mogu se prenijeti s mjerača na računalo pomoću HI920013 USB kabela i HI92000 softvera. Ovaj mjerač isporučuje se sa rezervinm mebranama, otopinama i zaštitnim kovčegom.