+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

Pravilno rukovanje voćem i povrćem nakon što se uberano ključno je za uspješnu obradu proizvoda. Kao lako kvarljiva roba, niz čimbenika kao što su toplina, mehanička oštećenja te mikrobiološka kvarenjamože značajno mogu smanjiti prinos usjeva nakon žetve. U nekim slučajevima, čak 30 posto proizvoda može biti izgubljeno nakon branja zbog kontaminacije. Gubici su posebno visoki u industriji svježeg voća i povrća, gdje je zaštitna barijera između voća i okoliša vrlo malena. Kao rezultat toga, metode koje smanjuju učestalost kvarenja predstavljaju značajno povećanje prinosa i profita. Jedan od najučinkovitijih načina da se smanji zagađenje voća i povrća jest da ih se opere. Pranjem uklanjamo čestice tla i čestice koje potječu od gljivica, bakterija i ostalih štetnh tvari.

Dezinfekcija voća i povrća klorom

Klor je najčešće korištena kemikalija koja se koristi pri pranju voća i povrća. Klor je odobren za uporabu pri pranju voća i povrća u tri oblika: plinoviti klor (Cl₂), kalcijev hipoklorit (CaCl₂O₂) i natrijev hipoklorit (NaOCl). Svi ovi oblici klora mogu se razdvojiti na hipokloritnu kiselinu (HOCl) i hipokloritni ion (OCl). Oba ova oblika postoje u ravnoteži na temelju pH otopine; ali hipokloritna kiselina je najpoželjnija u procesnoj vodi jer ima poboljšanu sposobnost dezinficiranja. pH između 6,5 i 7,5 za procesnu vodu je idealan. Ako je pH prenizak, plinovit klor će se početi otpuštati iz vode za pranje, stvarajući opasnost na radnom mjestu i šteteći opremi. Ako je pH previsok, formiranje hipokloritnog iona bit će prednost pred stvaranjem hipokloritne kiseline, što rezultira manje učinkovitom sanitacijom.
Sanitarna učinkovitost klorirane vode za pranje može se pratiti uz oksidacijsko-redukcijski potencijal (ORP). ORP mjeri oksidacijski kapacitet ili redukciju spojeva. ORP vrijednost vode ima izravnu povezanost s potrebnim vremenom za uništavanje štetnih bakterija. Na primjer, ORP vrijednost 665 mV ili viša, uništit će bakterije E. coli i Salmonella bakterije nakon manje od 20 sekundi. ORP vrijednost 550 mV zahtijeva 60 sekundi za istu razinu dezinfekcije.

HI98190 vodootporni prijenisni pH/ORP mjerač

HANNA INSTRUMENTS za praćenja ORP vrijednosti na licu mjesta predlaže primjenu HI98190 vodootpornog prijenosnog pH / ORP metra i HI36183 kombiniranu ORP elektrodu s ugrađenim temperaturnim seznorom. HI98190 je mjerač sa IP67 vodonepropusnim standardom, što ga čini idealnim za upotrebu. HANNA također opskrbljuje kupca s HI7022 ORP otopinama.

Testna otopina omogućuje brzu provjeru elektrode; vrijednosti trebaju biti unutar ± 50 mV od navedene vrijednosti na boci pri 25 ° C. Uporaba ORP ispitne otopine daje jednostavan način da se utvrdi ako je ORP elektroda netočna. Mjerač također uključuje HI12963 pH elektrodu izrađenu od titana.