+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

Očuvanje hrane provodi se već tisućama godina na različite načine, a i dalje se razvija s s napretkom znanosti i tehnologije. Tehnike kao što su soljenje i sušenje datiraju još iz srednjeg vijeka, dok novije metode uključuju uporabu prehrambenih aditiva i zračenje. Ovakve više modernije tehnike konzerviranja predstavljati više izazova u učinkovitosti očuvanja.
Jedna od najpopularnijih tehnika koja se već godina koristi je konzerviranje. Konzerviranje kao tehnika očuvanja javlja se u ranim 1800. Izum konzerviranje bio jr rezultat francuske vlade koja je nudila novčanu nagradu za povoljno, učinkovito sredstvo za očuvanje velike količine hrane. U to vrijeme, francuska vlada trebala je pronaći način kako povećati dostupnost dobavljača hrane za vojsku koja se borila u ratovima.

Izumitelj Nicolas Appert primijetio je da se kuhana hrana u zatvorenim staklenkama neće pokvariti osim ako je poklopac pokvaren. Međutim, krhke staklene posude pokazale su se nezgodnim za prijevoz, pa je uvedena upotreba čeličnih limenki za konzerviranje. Često, kućni kuhari mogu svoje voće i povrće zaštititi od bakterija tako da ih pakiraju u grijane staklenke i na kraju ih dobro zatvore.
Industrijsko konzerviranje prvenstveno koristi čelične ili aluminijske limenke. Takve limenke su iznutra obložene s epoksidnom smolom kako bi se spriječilo istjecanje metala u hranu. U vezi s postupkom samog konzerviranje, kemijski aditivi se često koriste kako bi se dodatno spriječila degradacija proizvoda.

Dok se toplina i tlak koristite tijekom konzerviranja za produživanje roka trajanja hrane, proizvođači još uvijek dodaju konzervanse kao što su sulfiti i kalcijev klorida kako bi dodatno povećali dugovječnost, zadržali svježinu i poboljšali teksturu. Kalcijev klorid (CaCl₂) se koristi u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući sir, tofu i pića, zbog svoje uloge stabilizatora i sredstva za zgušnjavanje. Kalcij klorid može se koristiti za podešavanje mineralnih nedostataka tijekom procesa sira ili čak i tijekom proizvodnje piva.Proizviđači često koriste kalcijev klorid kao zamjena za natrijev klorid u svojim proizvodima kako bi snizili sadržaj natrija, ali još uvijek pružili slani okus proizvoda.

Administracija za hranu i lijekovi SAD-a uspostavila je smjernice u vezi prehrambenih aditiva. Za kalcijev klorid, najviša dopuštena razina ovisi o vrsti hrane. Na primjer, pečena roba može sadržavati samo 0,3% kalcijeva klorida; u staklenkama, samo 0,1% je dopušteno. Zbog strogih standarda postavljenih od strane Federalnog zakona, proizvođači moraju biti sigurni da je sadržaj kalcijeva klorida u proizvodima u skladu s FDA propisima. Osim toga, kalcij klorid prati se u svrhu kontrole kvalitete kako bi osigurali konzistentnost između šarža.

Proizvođač konzerviranih namirnica kontaktirao je Hanna Instruments jer je bio zainteresirani za testiranje sadržaj kalcijeva klorida u konzerviranoj rajčici. Njihov cilj je bio da zadovolji FDA propise 0,4% CaCl₂ te u skladu sa svojim unutarnjim standardima kontrole kvalitete. Kupac je već imao laboratorij za testiranje ostalih parametara, pa je njihova primarna briga bila dobivanje uređaja s visokom točnosti i ponovljivosti. Hanna tim je predložio HI 902 Automatski titracijski sustav s HI4104 kombiniranom kalcijeom ion selektivnom elektrodom za određivanje kalcija s EDTA. Pomoću titratora može se precizno dozirati titrant u uzorku rajčice, čime se dobivaju bolji rezultati nego s ručnim titracijama. HI902 može pohraniti do 100 metoda, omogućujući operateru da stvori i optimizira različite metode titracije da odgovaraju određenim vrstama uzoraka. Sveukupno, HI902 dao je proizvođaču točne, pouzdane načine mjerenja kalcijeva klorida u svojim proizvodima dopuštajući im u skladu sa standardima FDA proizvesti dosljedan, kvalitetan proizvod.