+385 (0) 1 2446 721 info@hannainst.hr

U današnjem članku ćemo predstaviti nekoliko savjeta o mjerenju otopljenog kisika i poboljšanju ukupne kvalitete vaših proizvoda u industriji voćnih sokova.

Prirodni antioksidanti

Kao prirodni antioksidans, askorbinska kiselina pomaže u apsorpciji željeza i funkciji enzima kao elektron-donora, pri čemu smanjuje koncentraciju kisika. Smanjenjem količine kisika u svom neposrednom okruženju, askorbinska kiselina učinkovito inhibira proizvodnju slobodnih radikala.
Askorbinsku kiselinu možemo pronaći u mnogim vrstama voća ali se obično dodaje tijekom proizvodnje i tijekom skladištenja voćnih sokova i proizvoda. Askorbinska kiselina poboljšava okus, estetiku i povećava hranjivu vrijednost proizvoda. Kod skladištenja sokova askorbinska kiselina raspada se kroz različita vremenska razdoblja, najviše zbog prisutnosti otopljenog kisika. Ova razgradnja se može pojaviti nakon nekoliko sati ili tjedana, zavisi od prisutnih uvjeta, kao što su: temperatura, svjetlost, propusnosti ambalaže i pH vrijednosti.
Potencijalna oksidacija askorbinske kiseline i drugih kemijskih vrsta može dovesti do stvaranja smeđe boje pigmenata u sokovima. Degradacija askorbinske kiseline ne utječe samo na estetske kvalitete soka, ali također na miris i okus. Koristiti se mogu razne metode, koje smanjuju količinu otopljenog kisika u posudama za pohranu. Mjerenjem i praćenjem koncentracije otopljenog kisika u voćnim proizvodima, možete vidljivo poboljšati ukupnu kvalitetu vaših proizvoda.
Kao proizvođač sokova od naranče obratite pažnju na kontrolu različitih parametara
Ako ste proizvođač sokova od naranče, budite pažljivi i uvijek pratite različite parametre, kao što su: sadržaj pH vrijednosti, temperaturu i količinu otopljenog kisika vašeg konačnog voćnog proizvoda.

Kao proizvođač sokova od naranče, budite oprezni na rok trajanja vaših voćnih proizvoda, koncentraciju otopljenog kisika tijekom hlađenja, na pohranu i temperaturne oscilacije, povezane sa vašim izabranim distribucijskim ciklusom.